Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rojenieks par Krievijas liegumu zivju produkcijai: Tas ir vāks

Krievijas lēmums liegt ievest zivju konservus no Latvijas satricinājis nozarē strādājošos uzņēmumus, saucot to par izšķirošu triecienu zivju pārstrādes nozarei un beigu sākumu. Daudzi nozarē strādājošie jau atlaisti no darba, ceturtdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

"Šis ir izšķirīgais trieciens Latvijas zivju pārstrādes nozarei," par Krievijas noteikto aizliegumu ievest konservus no Latvijas saka zivju pārstrādātāji. Vairākos nozares uzņēmumos darbinieki atlaisti  Daudzi šo uzņēmumu darbinieki jau atlaisti. Līdz šim viņi cerēja atsākt darbu rudenī, taču pašlaik šķiet, ka kaimiņvalsts lēmums šīm cerībām pārvilcis svītru.

Rojas novadā patlaban strādā četri lieli zivju pārstrādes uzņēmumi, vēl nesen tie nodarbināja aptuveni 1000 strādājošo. Vienā no tiem -  uzņēmuma Rānda cehā, kur vēl pirms gada kūsāja dzīvība, iestājies klusums.

“Tas ir.. tas ir.. Tas ir vāks! Jāsaka tā,” satriekts ir SIA Rānda darbinieks Vilnis Smilga.

“Mums jau te strādāja divas maiņas. Ir no Valdemārpils, ir no Rojas, Rudes. Tagad kā pēc jaunā gada mums te uzteica darbu, tā kur kurais paskrēja. Kurš uz Mērsragu, kurš uz Kolku,” stāsta Smilga.

Kopš janvāra Rānda līdz ar pirktspējas sarukumu pārtrauca eksportu uz Krieviju.

"Mēs vispār bez darba paliksim. Nav jau variantu, un tādiem cilvēkiem kā mums, kas jau ir gados, jau ir krietni, ko padomāt," izteikusies zivju pārstrādes uzņēmumā strādājusī Sigita Kalve. Citi Rāndā strādājušie atraduši darbu ārzemēs.

Kam nav darba, pagaidām var piestrādāt gan vietējā kūdras purvā vai arī lasīt un nodot ogas un sēnes. Rudenī un ziemā, kad būs jāmaksā par apkuri, klāsies sliktāk. Paši uzņēmēji par darba atsākšanu nav droši.

"Ja nemainīsies situācija ar Krieviju, tad darbu atsāksim tikai 10% apmērā no tā, kas bija. Neviens pārstrādātājs bez Krievijas pilnīgi nevar iztikt," izteicies SIA Rānda valdes priekšsēdētājs Oskars Grosmanis. "Ko tas var nozīmēt? Šobrīd skats ir tāds, ka tas ir beigu sākums," saka Grosmanis.

Līdzīga situācija ir arī uzņēmumā Līcis 93, kas pašlaik attīsta noieta tirgus ASV, Rietumeiropā un citos reģionos, taču, lai sekmīgi tajos ielauztos, vajadzēs vismaz divus gadus. Tāpēc realitāte ir darbinieku masveida atlaišana - darbu nāktos zaudēt pat pusei strādājošo.

Viegla nākotne nebūs arī Rojas novada domei. Ja konservu fabrikas pārstās strādāt, tā zaudēs 5% budžeta ieņēmumu, tomēr iedzīvotājiem tas apņēmies palīdzēt, vēstīja Panorāma.

Jau vēstīts, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ceturtdien saņēmis Krievijas Federācijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta Rosseļhoznadzor oficiālu paziņojumu par to, ka no ceturtdienas ir spēkā pagaidu aizliegums Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krievijas Federāciju.

Rosseļhoznadzor ir noteicis pagaidu liegumu visai zvejas produktu apstrādes nozarei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas