Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SAB: Nav pamata mainīt valsts noslēpuma pielaižu izsniegšanas kārtību

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nesaskata pamatu diskusijām par valsts noslēpuma pielaižu izsniegšanas kārtības maiņu, aģentūra LETA noskaidroja SAB.

SAB paskaidroja, ka pēc Satversmes tiesas sprieduma ir pārvērtēta un nesen stājusies spēkā mainīta speciālo atļauju izsniegšanas kārtība. Tāpat pārsūdzības lietās vēl nav izveidojusies tiesu prakse un patlaban ir precīzi funkcionējoša un efektīva speciālo atļauju izsniegšanas sistēma.

Tāpat speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam saņemšanas regulējumā Latvijā ir nodrošināts līdzsvars starp valsts drošības un demokrātijas interesēm, uzsvēra SAB.

Jau ziņots, ka premjera amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) ir nācis klajā ar virkni aicinājumu reformēt pielaižu sistēmu, jo, lai arī viņš ir nominēts premjera amatam, nav skaidrības, vai viņš iegūs šādu pielaidi un varētu pilnvērtīgi strādāt.

Gobzems uzskata, ka nav demokrātiska situācija, kad jauns politiķis, ņemot vērā nepieciešamo pārbaudes laiku pielaides valsts noslēpumam saņemšanai, nevar ieņemt Ministru prezidenta vai ministra amatu. Politiķis ir pārliecināts, ka šāda sistēma nepastāvot "nevienā pasaules valstī". Vējoņa lēmums nominēt viņu premjera amatam ir kā signāls, ka visiem, arī drošības dienestiem, jāciena demokrātija, pauda Gobzems un uzsvēra, ka demokrātiskā sabiedrībā specdienestu vadība neiesaistās publiskās diskusijās.

Premjera amata kandidāts paziņojis, ka viņa pārstāvētā partija KPV LV vēlas risināt jautājumu, kas saistīts ar pielaidēm valsts noslēpumam, jo tas neesot tikai jautājums, kas skar viņu personīgi, bet vairāk esot "saistīts ar demokrātijas potenciālu apdraudējumu", ņemot vērā, ka 13.Saeimā vairāk nekā puse ir jauni deputāti, pret kuriem visiem esot iespējams izmantot šāda veida argumentāciju, kā pret Gobzemu, proti, ka viņam nevar uzticēt amatu, jo nav skaidrības par pielaides valsts noslēpumam iegūšanas iespējām.

SAB patlaban turpina vērtēt Gobzema atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai.

Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņojis, ka pielaide valsts noslēpumam nevar tikt piešķirta automātiski. Vējonis ir pārliecināts - speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam saņemšanas regulējumā Latvijā ir nodrošināts līdzsvars starp valsts drošības un demokrātijas interesēm.

Top komentāri

Robis
R
mainīt vai nē-tā pavisam noteikti nav Maizīša kompetence...
fakts
f
Viens ierēdnis kuru neievelēja tauta, nosaka dienas kārtību :D Sanāk tā, pieņemsim uzvar pilnīgi jauna partija ar 100% uzvaru ,tad iznāk Maizītis un pasaka ka nevienam no jaunās partijas kura uzvarēja ar 100% nav pielaides valsts noslepumam!!!Vai saprotiet ka tas ir nonsens!!!
Pielaižu sistēma ir nenormāla
P
Esošā pielaižu sistēma ir nenormāla. Attiecībā uz politiķiem, kuriem netiek atklāti detalizēti ar NATO stratēgiju un taktiku saistītie jautājumi, sistēmai ir jābūt pavisam citai: ja iepriekš neesi sodīts par info nepareizu izplatīšanu, tad pagātni noliekam malā, bet no šodienas tu paraksties, ka info neizpaudīsi, bet, ja kaut kas, tad ir krimināls. Un viss.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas