Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sācis darboties digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts

Šorīt ap plkst.9 ir sācis darboties nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu, novēroja aģentūra LETA.

Sertifikāts pieejams interneta vietnē covid19sertifikats.lv. Vakcinētās un Covid-19 izslimojušās personas šajā mājaslapā var apskatīt savus, kā arī savā aizgādniecībā esošo personu sertifikātus.

Vietnē minēts, ka ir pieejami triju veida sertifikāti - sertifikāts par veikto vakcināciju pret Covid-19, sertifikāts par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem, kā arī sertifikāts par Covid-19 izslimošanas faktu. Nepieciešamo sertifikātu var uzrādīt digitālā formā vai lejuplādēt un izdrukāt. Vienlaikus iespējams verificēt uzrādīto sertifikātu jeb pārbaudīt tā derīgumu, skenējot sertifikāta QR kodu.

Vakcinācijas sertifikāts tiks atzīts par derīgu tikai tādā gadījumā, ja pēc "Johnson&Johnson" jeb "Jannsen" pirmās potes vai "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna" abu pošu saņemšanas ir pagājušas vismaz 14 dienas, savukārt "AstraZeneca" gadījumā - no 22. līdz 90. dienai pēc pirmās potes saņemšanas vai uzreiz pēc otrās potes saņemšanas.

Pārslimošanas sertifikāts tiks atzīts par derīgu tikai gadījumā, ja pēc pozitīva testa (Koronovīrusa 2019-nCov RNS) rezultāta ir pagājušas vismaz 11 dienas. Šī sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas.

Kā novēroja aģentūra LETA, mājaslapa otrdienas rītā brīžiem darbojās ar traucējumiem.

Portāla pasūtītāja un uzturētāja - Nacionālā veselības dienesta (NVD) - pārstāve Evija Štālberga aģentūrai LETA atzina, ka iedzīvotāju interese par sertifikāta iegūšanu ir liela - otrdienas rītā fiksēti 900 pieprasījumu minūtē. Tādējādi portālā novērota periodiska lēndarbība un tiek risināti arī citi tehniskie jautājumi. Tostarp otrdienas pirmajā pusē var neizdoties portāla apmeklējums, ja adrešu laukā raksta www.covid19sertifikats.lv", nevis "covids19sertifikats.lv". "Tomēr paredzams, ka tas tuvāko stundu laikā tiks atrisināts," viņa uzsvēra.

Štālberga norādīja, ka otrdien portālā iedzīvotājiem pieejams sertifikāts par vakcināciju, bet sertifikāti ar informāciju par pārslimošanu būšot pieejami pakāpeniski.

Viņa gan neizslēdza, ka pārslimošanas sertifikātus var portālā iegūt jau otrdien. Tomēr, ja tas nav izdevies, iedzīvotāji aicināti vērsties NVD, lai noskaidrotu, vai tas ir saistīts ar portāla darbību vai tādēļ, ka personas pārslimošanas sertifikāts nav atzīts par derīgu, jo pozitīvs Covid-19 analīžu rezultāts bijis pirms mazāk nekā 11 dienām vai pirms vairāk nekā 180 dienām.

Iedzīvotājiem, sertifikāta iegūšanai, portālā ir jāizvēlas sadaļa "Apskatīt savus sertifikātus", bet personām, kuras tos pārbaudīs, domāta sadaļa "Verificēt sertifikātus".

Portāla veidotājs ir vienotā vakcinācijas tīkla "ViVaT" veidotājs - SIA "ZZ Dats".

Jau ziņots, ka no šodienas, pakalpojuma sniedzēji, kuri ir vakcinēti pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojuši Covid-19, drīkst individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta inventāra nomas un fotopakalpojumus, kā arī citus saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu.

Tas nozīmē, ka telpā atrodas tikai pakalpojuma sniedzējs un viens klients. Šajā gadījumā klientiem nav jābūt vakcinētiem.

Ziņots arī, ka līdz jūnija vidum plānots ieviest arī lietotni, ar kuras palīdzību vakcinācijas sertifikātam varēs pieķļūt caur viedtālruni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas