Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saeima pieņem jaunu likumu, kas regulēs Covid-19 seku pārvarēšanu pēc ārkārtas situācijas beigām

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma jauno Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumu, kurā ietvertais regulējums nosaka kārtību, kādā valsts plāno pārvarēt Covid-19 krīzes sekas pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Par likumprojektu nobalsoja 67 deputāti, pret bija trīs parlamentārieši, savukārt 18 deputāti balsojumā atturējās.

Likuma mērķis ir noteikt vispārējās tiesiskās kārtības atjaunošanu pēc ārkārtējās situācijas noteiktā termiņa beigām, paredzot atbilstošu pasākumu kopumu Covid-19 infekcijas izplatības izraisīto seku pārvarēšanai, īpašos atbalsta mehānismus un izdevumus, kas tieši saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, lai nodrošinātu sabiedrības ekonomiskās situācijas uzlabošanos un veicinātu valsts tautsaimniecības stabilitāti.

Minētajam likumam tika iesniegti 94 priekšlikumi, daļa no kuriem paredzēja novērst opozīcijas novēroto koalīcijas un valdības mēģinājumu piešķirt ļoti lielas tiesības Ministru kabinetam, tādējādi mazinot Saeimas lomu Covid-19 krīzes pārvarēšanai nepieciešamo risinājumu izstrādē un pieņemšanā.

Ņemot vērā minētos iebildumus, gala lasījumā pēc plašām debatēm atbildīgajā komisijā deputāti panāca zināmus kompromisus, lai saglabātu parlamentāro kontroli un novērstu pārāk lielas varas koncentrēšanos valdības un atsevišķu ministru rokās. Saeima, atšķirībā no valdībā iepriekš atbalstītā regulējuma, paredzēja pienākumu virkni darbību, kas saistītas ar finansējuma pārdali un izlietojumu, saskaņot ar parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Likuma darbības laikā Ministru kabinets, izvērtējot ekonomisko situāciju, būs tiesīgs noteikt kritērijus un kārtību likumā noteikto pasākumu un īpašo atbalsta mehānismu piemērošanai nodokļu maksātājiem, kurus skārusi krīze saistībā ar Covid-19 izplatību.

Likumā saglabāta virkne atbalsta pasākumu tiem nodokļu maksātājiem, kurus skārusi Covid-19 krīze, tostarp nodokļu nomaksas termiņa pagarinājums un dīkstāves pabalsti to līdzšinējā apmērā, noraidot opozīcijas priekšlikumu minimālo pabalsta apmēru palielināt.

Atšķirībā no valdībā iepriekš atbalstītās likuma redakcijas Saeima vienojās ieviest jaunu atbalsta mehānismu - jauno speciālistu pabalstu, uz kuru pretendēt būs tiesīgas personas, kas gada laikā pirms ārkārtējās situācijas ir beigusi mācības augstskolā vai koledžā, kur ir ieguvusi augstāko izglītību, un ir ieguvusi bezdarbnieka statusu ārkārtas situācijas laikā vai trīs mēnešu laikā pēc tās beigām.

Tiesības uz jaunā speciālista pabalstu būs arī gadījumos, ja kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir mazāks par vienu gadu un par bezdarbnieku pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas iemaksas bezdarba gadījumam ir veiktas mazāk nekā 12 mēnešus vai nav veiktas vispār. Saskaņā ar likumā ietverto normu jaunā speciālista pabalstu paredzēts izmaksāt pirmos divus mēnešus 500 eiro apmērā, bet trešajā un ceturtajā mēnesī - 375 eiro apmērā. Pabalstu paredzēts izmaksāt līdz brīdim, kad persona zaudē bezdarbnieka statusu, bet ne ilgāk par četriem mēnešiem un ne ilgāk kā līdz 2020.gada 31.decembrim.

Likumā saglabāts līdz šim pastāvošais regulējums, kas ļauj Covid-19 krīzes skartajiem darba devējiem samazināt darbinieku atalgojumu dīkstāves laikā.

Deputātu vairākums piekrita likumā saglabāt normu, ar kuru atļauta alkoholisko dzērienu tirdzniecība internetā, tomēr līdz ar šī likuma stāšanos spēkā vairs nedarbosies iepriekšējā likumā pieņemtā norma par spēļu zāļu aizliegumu.

Paredzēts, ka līdz šī gada beigām uzņēmumi neatkarīgi no nozares varēs pieteikties līdzšinējiem atbalsta instrumentiem, ko administrē finanšu institūcija Altum. Savukārt pašvaldības līdz gada beigām varēs atlikt nekustamā īpašuma nodokļa samaksu iedzīvotājiem.

Ņemot vērā, ka vairāk nekā divas trešdaļas deputātu atbalstīja šim likumam noteikt tā dēvēto "lielo steidzamību", Valsts prezidentam Egilam Levitam tas būs jāizsludina ne vēlāk kā trešā dienā pēc tam, kad viņš pieņemto likumu saņēmis. Tas nozīmē, ka likumu saskaņā ar Satversmi iespējams izsludināt pirms ārkārtējās situācijas beigām, lai tas varētu stāties spēkā brīdī, kad spēku būs zaudējuši līdz šim kārtību regulējošie tiesību akti.

Top komentāri

griķiem vēl sanāk
g
Ārkārtas situācija nebeigsies kamēr valsti pārvaldīs noziedzīgā Kariņ/Levit kliķe
Bet
B
Nav iemesla izbeigt ārkārtas situāciju, ja katru dienu saslimst un mirst arvien jauni inficētie! Saeima uzdod vēlamo par esošo un tas ir ļoti bīstami! Kurš atbildēs par nākamajos mēnešos saslimušajiem un mirušajiem?
Joseph
J
Tagad Google maksā man no USD 22000 līdz USD 32000 mēnesī par darbu tiešsaistē no mājām. Pagājušajā mēnesī savā paypal konta tiešsaistes algā saņēmu 27496 USD. Šis uzdevums ir tiešsaistē, un to ir ļoti viegli veikt nepilnu darba laiku vai pat pilnu darba laiku. Šim darbam nav nepieciešama īpaša pieredze. Paldies Google, ka esat devis šo ārkārtas iespēju nopelnīt papildu naudu no mājām. Šī papildu nauda ir mainījusi manu dzīvi tik daudzos veidos, paldies! Vairāk informācijas šajā vietnē ..............>>>>>>>>>> cutt.ly/XyvK1fq
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas