Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Saeimas komisija rosina materiāli stimulēt kontrabandas apkarotājus

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien atzina, ka akcizēto preču - cigarešu, alkohola un degvielas - kontrabandas ierobežošanai būtu vēlams materiāli stimulēt robežsargus un citus tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus.

"Vajag atbalstīt tos, kas reāli cīnās pret kontrabandu. Tāpēc jāpārliecina Finanšu ministrija, ka šeit ieguldītie līdzekļi atmaksāsies ar uzviju," sacīja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Politiķis arī aicināja tiesībsargājošo institūciju pārstāvjus pēc iespējas ātrāk iesniegt komisijai nepieciešamos grozījumus likumā, kas palīdzētu ierobežot kontrabandu.

Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars atzina, ka patlaban pieaugot kontrabandas apjoms un arī koruptīvais spiediens uz robežsargu darbu, tādēļ nepieciešams stimulēt un motivēt kontrabandas apkarotāju darbību.

"Patlaban, ja robežsargs ir kilometru dzinies pakaļ kontrabandistam un to aizturējis, tad varu izteikt tikai rakstisku pateicību un iedot pāris dienu atvaļinājuma," sūrojās Garbars.

Robežsardzes priekšnieks arī nāca klajā ar iniciatīvu veikt vairākas izmaiņas likumdošanā. Piemēram, vajadzētu kriminalizēt nelegālu robežas šķērsošanu un samazināt limitus, kas noteic, ka prece ir kontrabanda. "Šobrīd desmit līdz 12 kastes cigarešu vēl skaitās administratīvais pārkāpums," sacīja Garbars.

Garbars atzina, ka turpmāks finansējuma samazinājums robežsardzei vairs neesot iespējams, jo jau tagad neesot iespējams nodrošināt visu sistēmu funkcionēšanu.

"Nevaru teikt, ka mani apmierinātu robežsardzes darba efektivitāte. Nepieciešams intensificēt robežas apsardzi, īpaši naktīs," norādīja Robežsardzes priekšnieks.

"Tiekoties ar kontrabandas apkarošanas jomas profesionāļiem, guvām pārliecību gan par muitnieku, robežsargu un policistu līdzšinējo darbu, gan arī par vairākiem uzlabojumiem, kuri jāveic, lai cīņu ar kontrabandu padarītu sekmīgāku. Tādēļ aicinājām atbildīgās institūcijas nepieciešamos likumdošanas grozījumus iesniegt tieši komisijā. Nav laika gaidīt, kamēr nepieciešamie grozījumi virzīsies pa daudz laikietilpīgāko likumdošanas saskaņošanas ceļu valsts sekretāru sanāksmē un Ministru kabinetā," norādīja komisijas priekšsēdētājs.

Latkovskis uzsvēra, ka cīņa ar kontrabandu jāveic sistemātiski un vienlaicīgi visos līmeņos - gan cīņā ar organizētās noziedzības grupējumiem, gan kontrabandas tālākajiem izplatītājiem. "Kontrabandas shēmas ir kā zirneklis, kur centrā ir organizētās noziedzības grupas, kuras atbildīgas par absolūtā vairuma degvielas un cigarešu kontrabandas ievešanu valstī. Saskaņā ar muitas pārstāvju sniegto informāciju Latvijā darbojas līdz pat 25 šādām grupām," skaidroja politiķis.

Komisija pieņēma lēmumu mēneša laikā organizēt slēgtu sēdi par organizētās noziedzības lomu kontrabandas shēmu organizēšanā. Uz sēdi tiks aicināti pārstāvji no Satversmes aizsardzības biroja, Drošības policijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, kā arī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes.

Latkovskis komisijas sēdē vairākkārt uzsvēra, ka nelegālā alkohola aprites ierobežošanā aktīvāk jāiesaista Kārtības policijas iecirkņu inspektori.

"Ar kontrabandas preču tālākiem izplatītājiem, līdzīgi kā ar tā dēvētajām nelegālā alkohola "točkām", visefektīvāk var cīnīties iecirkņu inspektori, kuru darbs jāatbalsta un jāstiprina. Nedrīkst būt tā, ka mazpilsētas iedzīvotāji visi zina, kur tirgo nelegālo alkoholu, bet iecirkņa inspektors vienīgais nezina, neko nedara vai arī nespēj darīt," uzskata Latkovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas