Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām 2014.gadā, vēlētāju skaits pieaudzis Rīgas vēlēšanu apgabalā, bet pārējos apgabalos samazinājies

Saeimas vēlēšanās visvairāk deputātu ievēlēs no Rīgas un Vidzemes apgabaliem

Rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās visvairāk deputātu ievēlēs no Rīgas vēlēšanu apgabala - 35 tautas pārstāvjus, kā arī no Vidzemes - 25 deputātus, pirmdien atbilstoši likuma nosacījumiem noteica Centrālā vēlēšanu komisija.

Savukārt no Zemgales vēlēšanu apgabala ievēlēs 14 deputātus, no Latgales - 14 deputātus, bet no Kurzemes vēlēšanu apgabala 12 parlamentāriešus.

Kā ziņots, Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali - Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, no kuriem parlamentā kopā ievēlami 100 deputāti. Atbilstoši likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā. Vēlētāji ārvalstīs pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

12.Saeimā no Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlēja 32 deputātus, no Vidzemes - 26, no Latgales - 15, no Zemgales - 14, bet no Kurzemes vēlēšanu apgabala - 13 deputātus.

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtās informācijas šā gada 5.jūnijā valstī bija reģistrēts 1 548 100 balsstiesīgu pilsoņu. No tiem Rīgas vēlēšanu apgabalā reģistrēti 545 452 vēlētāji, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 392 374, Latgales vēlēšanu apgabalā - 209 110, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 213 716, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 187 448 vēlētāji.

Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām 2014.gadā, vēlētāju skaits pieaudzis Rīgas vēlēšanu apgabalā, bet pārējos apgabalos samazinājies. Tāpat nedaudz sarucis arī kopējais vēlētāju skaits valstī.

Top komentāri

Velēt
V
Latvieši, ejam vēlēt!
:)
:
Vai nebūtu jēga likvidēt tos apgabalus un visur vēlēt pēc viena kopīga saraksta? Tagad pat nav prasību, ka lai deputāts kandidētu no kāda apgabala, viņam tur jābūt vismaz kādu laiku deklarētam vai kā citādi saistītam ar šo vēlēšanu apgabalu. Kāda jēga uzturēt kaut ko mākslīgu?
Neslāvs
N
krievu specdienesti ar saviem aģentiem - saSSkaņu šoruden meģinās Latvijā veikt " demokratisku" valsts apvērsumu. Nepieļausim ! Latvieši, ejam vēlēt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas