Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Samazinās tiesu izpildītāju amata atlīdzību par nelielu parādu piedziņu

Valdība šodien pieņēma grozījumus Noteikumos par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm, ar kuriem tiks būtiski samazināta tiesu izpildītāju atlīdzība par nelielu parādu piedziņu.

Grozījumi paredz samazināt amata atlīdzības fiksēto taksi izpildu lietās par nelielu parādu piedziņu, uz pusi samazināt amata atlīdzības fiksēto taksi gadījumos, kad parādnieks nokārto savas saistības paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu norādītajā termiņā, kā arī uz pusi samazināt amata atlīdzību taksei procentos, ja parāds izpildu lietā tiek segts no naudas līdzekļiem, kas bijuši apķīlāti kā šī prasījuma nodrošinājumu.

Noteikumu grozījumu projekta anotācijā skaidrots, ka, ieviešot minētās izmaiņas, būtiski samazināsies amata atlīdzība tajās izpildu lietās, kurās piedzenamā summa ir neliela, kā arī izpildu lietās, kurās parādnieks pēc izpildu lietas ievešanas nekavējoties sedz visas savas parādsaistības. Kā arī tiks nodrošināta zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzības apmēra samazināšana gadījumos, kad nolēmuma izpilde prasījusi salīdzinoši mazāku darba ieguldījumu.

Lai veicinātu parāda labprātīgu nomaksu, ar noteikumu projektu izpildu lietās par piedziņu tiek paredzēta augstāka amata atlīdzība gadījumos, kad parādnieks parādu nav sedzis gada laikā no izpildu lietas ievešanas dienas. Tādējādi tiek ieviesta parādnieku motivējoša sistēma neatlikt savu saistību izpildi un neizvairīties no tiesas spriedumā vai likumā noteikto pienākumu izpildes. Jo ātrāk tiek veikta parāda nomaksa, jo mazāki sprieduma izpildes izdevumi, skaidrots grozījumu projekta anotācijā.

Tādējādi ar minētajiem grozījumiem zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzības apmērs tiek pielāgots ieguldāmajam darba apjomam. Jo ātrāk parāds tiek segts, jo mazāk laika un darba jāiegulda konkrētās izpildu lietas apstrādē, jo mazāka atlīdzības takse, un otrādi.

Anotācijā minēts piemērs, ka, ja izpildu lietā piedzenams parāds desmit eiro apmērā un parādnieks parādu un sprieduma izpildes izdevumus samaksā zvērināta tiesu izpildītāja paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā, fiksētā amata atlīdzība sedzama 7,50 eiro apmērā jeb samazināts atlīdzības apmērs, piemērojot koeficientu 0,5. Ja parāds un sprieduma izpildes izdevumi tiek segti gada laikā no izpildu lietas ievešanas dienas, fiksētā amata atlīdzība ir 15 eiro, bet, ja parāds nav segts ilgāk kā gada laikā, amata atlīdzība maksājama 22,50 eiro apmērā jeb palielināts atlīdzības apmērs, piemērojot koeficientu 1,5.

Turklāt minētā atlīdzība joprojām būs mazāka, nekā tā ir patlaban.

Vienlaikus ar noteikumu projektu tiks noapaļoti noteikumos noteiktie amata atlīdzības apmēri, veicinot to pārskatāmību un atvieglojot atlīdzības aprēķināšanu. Esošie atlīdzības apmēri attiecīgi samazināti vai palielināti līdz secīgi tuvākajam veselajam skaitlim, kas izteikts desmitos, piemēram, atlīdzības apmērs 36,99 eiro noapaļots uz 40 eiro, 66,73 eiro noapaļots uz 70 eiro un tamlīdzīgi.

Noteikumu grozījumi arī paredz noteikt dažādas takses par faktu fiksēšanu.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā šī gada 1.novembrī. Jaunās amata atlīdzības takses netiks attiecinātas uz tām izpildu lietām, kuras ievestas pirms jaunā regulējuma stāšanās spēkā. Izpildu lietās, kurās izpildu lietvedība ir uzsākta līdz šī gada 31.oktobrim, amata atlīdzības noteikšanai zvērināti tiesu izpildītāji turpinās piemērot regulējumu, kas bija spēkā līdz 31.oktobrim.

Jau vēstīts, ka Saeima aprīlī galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, akceptējot to, ka zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses apmēru nosaka atbilstoši ieguldītā darba apjomam un samērīgi ar piedzenamā parāda apmēru.

Likumā noteikts, ka valdībai līdz 2018.gada 1.novembrim būs jāpārskata tiesu izpildītāju takses apmēri atbilstoši komisijā atbalstītajam priekšlikumam. Veicot pārskatīšanu, valdībai būs jāņem vērā zvērināta tiesu izpildītāja amatam normatīvajos aktos noteiktā atbildība, neatkarības prasības un no amata izrietošie ierobežojumi.

Top komentāri

Tiesu izpildītāju mafija atkal uzva
T
Latvijā ir vairākas mafijas, kas nenormāli vārās uz citu cilvēku rēķina. Viena no tām ir zvērinātu tiesu izpildītāju mafija, kas kārtējo reizi ir apstiprinājusi sev nenormāli lielus tarifus par parādu piedziņu. lai ir nolādēta Tieslietu ministrija un visa tā tiesu izpildītāju mafija!
Puķe
P
Samazinās ienākumus visiem tiem tiesu izpildītājiem, kuriem ir mzās lietas, kuri gadiem mēģina piedzīt dažus eiro un uztur savu biroju un tā darbiniekus, tiem, kuri noņemās ar banku lietām un pelna miljonus, ienākumi nemazinās.
Tas ir Rasnača pēdējais sveiciens
T
Rasnačs, apstiprinot šos noteikumus, ir parādījis savu īsto seju!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas