Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Sarežģījumu dēļ Mākslas muzeja remontdarbi ieilgs līdz 2016.gadam

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcija ieilgs vismaz par vienu gadu saistībā ar neparedzētu gruntsūdeņu spiedienu un vēsturiskās muzeja ēkas plaisāšanu.

Līdz ar to muzeja ēka apmeklētājiem varētu būt pieejama 2016.gada 4.maijā, trešdien žurnālistiem sacīja Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

VIDEO par šo tēmu skatiet ŠEIT

Būvnieki speciāli sarīkotā muzeja rekonstrukcijas darbu apskatē, kurā piedalījās arī atbildīgo amatpersonu un žurnālistu ēnas, pastāstīja, ka vienā no pazemes apjoma pamatu pāļu urbumiem stundā augšup sūkušies 25 kubikmetri ūdens, līdz ar to nācies saīsināt enkurpāļu dziļumu un gandrīz uz pusi palielināt pamatplāksnes biezumu.

Sākotnēji būvdarbus muzejā bija plānots pabeigt līdz 2015.gada vidum, taču pašlaik šo darbu pabeigšanu prognozē 2015.gada beigās vai 2016.gada vidū. Precīzu termiņu būvnieki un Rīgas dome varētu nosaukt augustā.

Lai nezaudētu LNMM rekonstrukcijai piesaistīto Eiropas Savienības finansējumu, Rīgas domei nāksies vērsties projektu pārraugošajā institūcijā, lai lūgtu pagarināt projekta termiņu.

Sākotnēji tika paredzēts, ka LNMM rekonstrukcija izmaksās 34,15 miljonus eiro, taču šie izdevumi pieaugs.

Patlaban pie muzeja ēkas ir noslēgušies būvbedres rakšanas darbi un tajā tiek izbūvēts jaunbūves pazemes apjoms - izbūvēta rievsiena līdz jaunbūvējamajai lifta šahtai, turpinās pamatu plātnes, ārsienu un starpsienu betonēšana, inženierkomunikāciju izbūve, kā arī turpinās hidroizolācijas un siltināšanas darbi.

Kravas lifta šahtas rakšana līdzās jau esošajai būvbedrei pagaidām nenotiek, jo projektētāji meklē piemērotākos risinājumus, kā nodrošināties pret vēsturiskās ēkas turpmāku plaisāšanu. Jaunie risinājumi varētu būt gatavi marta sākumā, kad arī varētu runāt par precīzākiem termiņiem un papildu izmaksām.

Tikmēr muzeja vēsturiskajā ēkā veikti demontāžas darbi, ailu atvērumu pastiprināšanas darbi 90% apjomā, uzbetonētas sienas un pagraba pārseguma plātne erkera zonā un izbūvēts jauns 3.stāva pārsegums zonā uz Mākslas akadēmijas pusi. Turpinās 1. un 2.stāva logu un rāmju restaurācija, kā arī vestibila griestu, sienu un durvju portālu attīrīšana no krāsas. Tāpat turpinās kupola jumta siltināšana un restaurācija, ir piegādātas pirmās zvīņas no titāncinka kupola jumta apdarei.

Nepārtraukti tiekot monitorētas vēsturiskās muzejas ēkas plaisas, taču pēdējā mēneša laikā, kamēr rakšanas darbi nenotiek, izmaiņas plaisās nav novērotas. Daļa plaisu ēku sienās esot bijušas jau pirms rakšanas darbu uzsākšanas, taču tās iepriekš nav bijušas manāmas, jo aizšpaktelētas kosmētisko remontu laikā, informē Rīgas domes Īpašuma departaments.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta pasūtītāji ir Rīgas domes Īpašumu departaments, būvprojekta autori ir Lietuvas arhitektu birojs Processoffice, savukārt būvniecības un restaurācijas darbus veic būvfirma RE&RE.

LNMM ēkā uzsākti rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, kuru gaitā līdzās muzejam parka pusē paredzēts izbūvēt divstāvu pazemes apjomu ar restaurācijas darbnīcām, noliktavām un trim jaunām izstāžu zālēm.

Projektā kopumā paredzēts ieguldīt vairāk nekā 34 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 21,3 miljoni eiro ir Rīgas domes finansējums, 13,1 miljons eiro - Eiropas Savienības līdzekļi, bet valsts piešķirtais finansējums ir 346 000 eiro. Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis - LNMM galvenā ēka - bez kapitālā remonta kalpoja kopš tās atvēršanas dienas 1905.gada 16.septembrī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas