Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir trešā augstākā ES

Saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir trešā augstākā Eiropas Savienībā (ES), otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule.

Viņa skaidroja, ka aizvadītajā gadā Latvijā ar tuberkulozi saslimuši 600 cilvēki, kas ir par 100 gadījumiem mazāk nekā gadu iepriekš. Tomēr ES valstu grupā saslimstībā Latvijā ir trešā augstākā ES. Sliktāka situācija ir tikai Rumānijā un Lietuvā.

Ārste arī atzina, ka biežāk ar tuberkulozi slimo tieši riska grupu iedzīvotāji, tai pat laikā pasargāts nav neviens, jo šī infekcija izplatās pa gaisu.

Kopumā apmēram trešā daļa Latvijas iedzīvotāju ir inficēti ar tuberkulozi, bet ne visi no viņiem saslimst, skaidro Cīrule. Saslimuši ir aptuveni 5% līdz 10% no viņiem, un tieši šie cilvēki ir bīstami apkārtējiem.

Otrdien pasaulē jau 33.gadu tiek atzīmēta Pasaules tuberkulozes diena. Lai par šo slimību veicinātu sabiedrības izpratni un zināšanas, Latvijas iedzīvotāji aicināti apmeklēt Pasaules tuberkulozes dienai veltītos pasākumus, kas notiks visas nedēļas garumā - līdz 27.martam.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka tuberkuloze ir gaisa pilienu infekcijas slimība, ar kuru parasti inficējas no slima cilvēka, tam runājot, klepojot, šķaudot. Speciālisti norāda, ka, analizējot pērnā gada datus par tuberkulozes slimnieku dzīvesveidu pirms inficēšanās, var secināt, ka nozīmīgi riska faktori saslimšanai ar tuberkulozi var būt sociāli ekonomiskie faktori, piemēram, bezdarbs, pārmērīga alkohola lietošana, HIV infekcija, apcietinājums, narkotisko vielu lietošana, bet jo īpaši kontakts ar infekciozu tuberkulozes slimnieku. Līdz ar to pieaugušajiem ir lielāks risks saslimt ar tuberkulozi nekā bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas