Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Darbība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta reālajam Saeimas darbam – likumu izstrādes un pieņemšanas procesam parlamenta komisijās un Saeimas sēdēs.

Savu ideju aizstāvēs Saeimā

Simts jaunieši aprīļa otrajā pusē sēdīsies deputātu vietās, lai no Saeimas tribīnes un parlamenta komisijās diskutētu par viņiem svarīgām tēmām. Šobrīd ir dots starts 7. Jauniešu Saeimas vēlēšanām, kam patlaban norit pieteikšanās. Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām te katrs jaunietis kandidē atsevišķi, un programmas vietā ir viena viņam svarīga ideja. Sešos projekta gados iesniegtas 780 idejas. Vienlaikus gan skolēni norāda, ka vairāk vēlētos, lai viņus tiešām sadzirdētu un idejas īstenotu.

Jauniešu Saeimas deputātus ievēlē publiskā balsojumā, projektā pārstāvot visus Latvijas reģionus proporcionāli to iedzīvotāju skaitam. Līdz 26. martam katram ir iespēja pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās, bet vietas Jauniešu Saeimā, kas notiks 21. aprīlī, iegūs tie, kas saņem visvairāk balsu. Aicinot jauniešus kandidēt, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) norāda, ka Saeima uzmanīgi ieklausās jauniešu viedoklī, un aicina viņus pašus formulēt sev svarīgus jautājumus. Šī gada tēma ir izglītība, un idejas var pieteikt saistībā ar izglītības kvalitāti, studiju iespējām, patriotismu un valstiskuma apziņu, kā arī drošību internetā.

Natālija Knipše pērn bija Jauniešu Saeimas priekšsēdētāja, bet darbu turpinājusi kā projekta vēstnese. Šobrīd viņa mācās Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 12. klasē un ir arī Eiropas Jauniešu parlamenta aktīviste. Tieši starptautiskā pieredze pamudinājusi iepazīt sistēmu Latvijā. Natālija Dienai stāsta, ka politika viņu ļoti interesē un vēlējusies iepazīstināt citus ar savām idejām, kas saistītas ar reformām izglītības sistēmā. Tās paredzētu koncentrēties uz specializētāku izglītības iegūšanu vidusskolas posmā. Daudzi apgūst mācību priekšmetus, kam vēlāk nebūs pielietojuma tā vietā, lai mācītos izvēlētajai profesijai vajadzīgo, uzskata meitene. Viņa ieteiktu piemēru ņemt no starptautiskā bakalaurāta sistēmas, kur skolēns var izvēlēties priekšmetus, kurus mācīties padziļināti. Tas, pēc viņas domām, celtu izglītības kvalitāti. Pašai diemžēl, stājoties augstskolās ārpus Latvijas, bijušas problēmas ar to, ka tur viņas vidējās izglītības atestātu nepieņem. 

Jauniešu Saeimas ietvaros Natālija gan darbojusies Eiropas lietu, nevis Izglītības komisijā, tāpēc nav bijusi iespēja par savu ideju cīnīties. Nesen viņa piedalījusies sarunā ar Valsts prezidentu, kur uzsvērusi arī nepieciešamību pēc prakses iespējām Latvijā, lai tiem jauniešiem, kuri devušies mācīties uz ārzemēm, būtu iespējas atgriezties.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 28.februāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Patriots
P
Ierosinu jauniesiem si eksperimenta laika pienemt nekavejoties divus likumus, kuri ir loti vajadzigi Latvijas iedivotajiem un kurus nespej pienemt debilie, zagligie Saeimas deputati: 1. Likums par eitanaziju, 2. Likums par viendzimumu paru gimenu registresanu. Un, ludzu, atcelt likumus: 1. Par prezidentu, politiku, ministru, ierednu privlegiju atcelsanu, kuras sie alkatigie, egoistiskie neliesi ir pieskirusi 26. gadu laika. 2. Par diplomatu izdienas pensiju atcelsanu ar ta likuma speka stasanos dienu, so likumu izmabeja alkatigie komunisti Sandra Kalniete un komunists Maris Riekstins. Butu idiotiski, ja sie jauniesi imitetu bezjzdzigas darbibas, lidzigi siem stulbajiem deputatiem kuri ikdiena izlaupa Latvijas valsti un apzog latviesu tautu, un necenstos izdarit godigu darbu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas