Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Septiņas bankas sodītas par gada pārskatu savlaicīgu neiesniegšanu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome piemēros sankcijas vairākām bankām, jo tās līdz Kredītiestāžu likumā noteiktajam termiņam, 1.aprīlim, nebija sagatavojušas un iesniegušas FKTK 2018. gada pārskatu kopā ar zvērināta revidenta ziņojumu, kā arī tie nebija laikus publiskoti. Tādējādi pārkāpta Kredītiestāžu likumā noteiktā prasība, ka kredītiestādes pienākums ir sagatavot publiskos pārskatus noteiktā termiņā, lai informētu sabiedrību par kredītiestādes darbību un tās finanšu rādītājiem.

Vairākas bankas 1. aprīlī nebija nodrošinājušas ne revidētu gada pārskatu sagatavošanu, ne publiskošanu. FKTK ir pieprasījusi papildu informāciju par likuma normu neievērošanas apstākļiem un individuāli izvērtējusi katras bankas situāciju, papildus ņemot vērā situāciju auditoru sektorā, jo kavēšanos revidētu gada pārskatu sagatavošanā un publiskošanā ir radījis arī tas, ka vairākas starptautiskas auditorkompānijas šo pakalpojumu nav vēlējušās sniegt, paziņojot par to novēloti vai laužot noslēgtu līgumu ar banku, savukārt vietējā auditoru tirgus kapacitāte ir ierobežota. Izvērtējot minētos apstākļus, FKTK padome septiņām bankām piemērojusi dažādas sankcijas – gan brīdinājumu, gan soda naudu, kas piemērota robežās no 4 260 eiro līdz pat 13 490 eiro.

"Vērtējot katras bankas individuālo situāciju, tika ņemti vērā divi būtiski apstākļi. Proti, auditoru sektors Latvijā pēdējā gada laikā piedzīvojis būtiskas pārmaiņas un tajā ir vērojamas zināmas nesakārtotības pazīmes – auditorkompānijas var pieņemt radikālus lēmumus, atsakot sadarbību pēdējā brīdī vai pārkāpjot revīziju termiņus. Otrs apstākļu kopums ir saistīts ar finanšu noziegumu novēršanas jomu, kurai pievērstā pastiprinātā uzmanība tagad ir radījusi daudz lielāku atbildības slogu gan bankām, gan to pārskatu revidentiem, tāpēc vienošanās par sadarbību šogad bija krietni sarežģītāka. Ar to bankas nebija rēķinājušās, taču likums ir jāpilda un FKTK par to nav nekādu šaubu. Vienlaikus, nepieciešams valsts mērogā risināt auditoru sektorā identificētos problemātiskos jautājumus," norāda FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

AS Rietumu Bank un Signet Bank AS piemērots brīdinājums, jo, neraugoties uz to, ka bankas saņēmušas novēlotu sadarbības atteikumu no auditorkompānijām, ar kurām bijusi vienošanās par sadarbību, tās operatīvi risinājušas situāciju, atrodot citu auditorkompāniju un noslēdzot līgumus, kas paredzēja plānoto darbu izpildi veikt likumā noteiktajā termiņā. Tāpat bankas savlaicīgi publicējušas nerevidētus pārskatus, revīzijas ir pabeigtas, pārkāpums ir novērsts un publiskoti arī revidētie gada pārskati. Turklāt bankas ir sadarbojušās ar FKTK, detalizēti skaidrojot situāciju.

AS BlueOrange Bank un AS LPB Bank piemērota soda nauda 4 260 eiro apmērā, savukārt AS Baltic International Bank piemērota soda nauda 4 793 eiro apmērā. Lai gan bankas līdzīgi, kā minēts iepriekš, bija saņēmušas novēlotu sadarbības atteikumu no auditorkompānijām, ar kurām bijusi vienošanās par sadarbību, bankas risinājušas situāciju, atrodot citu auditorkompāniju un noslēdzot līgumus, tas nav noticis pietiekami operatīvi, lai  iekļautos likumā noteiktajā termiņā. Bankas, izņemot AS  Baltic International Bank, ir publiskojušas nerevidētos gada pārskatus. Visas trīs bankas sadarbojas ar FKTK, sniedzot visu informāciju par aktuālo situāciju. Bankas  turpina darbu, lai nodrošinātu revidēto gada pārskatu sagatavošanu un publiskošanu.

AS PrivatBank piemērota soda nauda 10 118 eiro apmērā. Šī banka nebija savlaicīgi sākusi sarunas ar auditoriem un panākusi vienošanos. Banka pēc FKTK aicinājuma ir publiskojusi nerevidētos gada pārskatus. Revīzija nav pabeigta un revidētie pārskati nav publiskoti. Banka sadarbojas ar FKTK, sniedzot informāciju par aktuālo situāciju.

AS Meridian Trade Bank piemērota soda nauda 13 490 eiro apmērā. Banka nesen ir noslēgusi līgumu, un revīzija ir sākta. Šis bankai ir atkārtots šāda veida pārkāpums – 2018. gada 16. oktobrī FKTK padome pieņēma lēmumu par 14 200 eiro soda naudas piemērošanu par revidēta 2017. gada pārskata neiesniegšanu un nepubliskošanu. Banka sadarbojas ar FKTK, sniedzot aktuālo informāciju par situāciju saistībā ar revidēta gada pārskata sagatavošanu un publiskošanu.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam kredītiestāde revidētu gada pārskatu iesniedz FKTK desmit dienu laikā pēc revidentu ziņojuma saņemšanas, bet ne vēlāk kā līdz pārskata gadam sekojošā gada 1. aprīlim. Tāpat pārskatu nepieciešams publiskot līdz 1.aprīlim. 

Top komentāri

ivaasd
i
Jūs varat maksāt par 40% mazāk par elektroenerģiju, nekādā veidā maldinot vai pārkāpjot likumu! Es iesaku visiem izlasīt šo rakstu - http://bit.ly/electrolv Es to esmu izmantojis kopš decembra, un rēķins patiešām ir kļuvis mazāks!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas