Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sievietes lēmumam neuzticas

Latvijā abortu veikušo sieviešu skaits ir samērā augsts. Piemēram, pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2012.gadā mākslīgo abortu skaits bija 6197 jeb 317 uz 1000 dzīvi dzimušiem bērniem. Pirmā grūtniecība pārtraukta 8,8% gadījumu no kopējā abortu skaita. Lai šo skaitu mazinātu, izvirzīts priekšlikums ieviest obligātu psihologa konsultāciju pirms pirmās grūtniecības mākslīgas pārtraukšanas. Tomēr šādai idejai ir daudz pretinieku, jo tiek uzskatīts, ka tādējādi būs pārkāptas sievietes tiesības.

Ideja par obligātu konsultāciju deputātiem radusies, strādājot pie Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumiem. Viena no idejas autorēm - Inga Bite - Dienai skaidroja - šīs idejas pamatā ir pozīcija, ka sieviete nevēlas izdarīt abortu. Sievieti piespiež izdarīt abortu dažādi ārējie apstākļi, piemēram, finansiālie, sociālie vai ģimenes apstākļi. Valsts uzdevums ir šos apstākļus mazināt. 2013. gadā veiktais pētījums Nevēlama grūtniecība un kontracepcijas prakse Latvijā atklāja, ka 25% sieviešu lēmumu par abortu mainītu finansiālu vai sociālu garantiju ietekmē. Tas, pēc Bites domām, pierāda, ka speciāla konsultācija pirms aborta izdarīšanas sievietēm būtu obligāta. Viņa paskaidroja, ka konsultācijā sievietēm tiktu sniegta gan informācija par finansiālā un sociālā atbalsta iespējām, gan emocionāls atbalsts.

Šādai idejai ir arī daudz pretinieku. Biedrības Resursu centrs sievietēm Marta projektu koordinatore Annele Tetere Dienai sacīja, ka konsultācija noteikti nedrīkstētu būt obligāta. Tai jābūt brīvprātīgai un kvalitatīvai, taču Latvijā ir maz speciālistu, kas spētu to nodrošināt. Ir arī risks - ja tiks ieviesta obligātā konsultācija, sievietes meklēs iespējas abortus veikt nelegāli. Līdzīgs uzskats ir arī Veselības ministrijai (VM). 

Visu Annas Bērziņas rakstu lasiet ceturtdienas, 6.februāra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas