Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sirmgalvja iebraukšana Rīgas maratona trasē pievērsusi VDD uzmanību

Valsts drošības dienesta (VDD) uzmanību pievērsis gadījums, kad svētdien kāds sirmgalvis ar auto iebrauca Rīgas maratona trasē.

Dienestā, kura kompetencē ir pretterorisma pasākumu īstenošana un koordinēšana, aģentūrai LETA skaidroja, ka konkrētais incidents nav saistāms ar terorisma draudiem, jo iesaistītajai personai nebija motīva veikt uzbrukumu.

Vienlaikus šis gadījums apliecina drošības pasākumu nozīmību un parāda, ka drošības prasības šādiem plaši apmeklētiem publiskiem pasākumiem jāturpina pilnveidot.

Patlaban VDD apkopo un analizē informāciju par pasākuma norisi, lai atbilstoši savai kompetencei apzinātu trūkumus drošības pasākumu nodrošināšanā.

Tāpat dienestā apstiprināja, ka tas ar Rīgas maratona organizatoriem pārrunās radušos situāciju un sniegs rekomendācijas turpmākai risku novēršanai.

LETA jau ziņoja, ka citviet pasaulē teroristi iepriekšējos gados izmantojuši automašīnas, lai ietriektos cilvēku pūlī. Viens no traģiskākajiem šāda veida teroraktiem notika 2016.gada vasarā Francijas kūrortpilsētā Nicā. Toreiz pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 84 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītājs tika nošauts.

Pēc šī gadījuma arī Latvijas VDD sarīkoja vairākas pretterorisma mācības, kurās izspēlētā teroristu auto ietriekšanās pūlī.

VDD pagājušā gada darbības pārskatā teikts, ka aizvadītajā gadā islāmistu teroristi Vācijā, Francijā un Lielbritānijā veica četrus terora aktus, un tie visi bija maza mēroga uzbrukumi. Papildus tam Eiropas valstu varas iestādēm izdevās novērst 18 plānotus uzbrukumus. Aizvadītajā gadā Eiropā notika ievērojami mazāks teroristu uzbrukumu skaits nekā 2020.gadā, tomēr novērsto uzbrukumu skaits saglabājās līdzīgs iepriekšējos gados konstatētajam. Aizvadītajā gadā Eiropā nenotika neviens plaša mēroga terora akts.

Teroristu aktivitātes mazināšanos daļēji var skaidrot ar ierobežojumiem, kas pērn tika ieviesti, lai mazinātu Covid-19 izplatību.

Uzbrukumu veikšanai teroristi pamatā turpināja izmantot vienkāršas darbības metodes. Trijos no četriem notikušajiem uzbrukumiem tika izmantoti dažāda veida asi priekšmeti, bet vienā gadījumā - improvizēts spridzeklis.

Tāpat ziņots, ka pagājušajā svētdienā kāds sirmgalvis ar auto iebrauca Rīgas maratona trasē, tā rezultātā tiekot pie diviem administratīvo pārkāpumu protokoliem.

Kā informēja Valsts policija, Rīgas maratona trasē iebraucis "pirmšķietami dezorientējies" 1939.gadā dzimis vīrietis. Vīrietis ar automašīnu devās virzienā no Eksporta ielas uz 11.novembra krastmalas pusi un krustojumā ar Muitas ielu ignorēja ceļa zīmi "Iebraukt aizliegts".

Vīrietis nereaģēja uz Valsts policijas rīkojumu nekavējoties apturēt transportlīdzekli un iebrauca maratona trasē. Pēc sākotnējās informācijas, Valsts policijas darbinieks un divi apsardzes darbinieki steidzās pakaļ, lai vīrieti apturētu, un pēc aptuveni 50 metriem mašīna apstājās. Tad transportlīdzeklis apgriezts braukšanai pretējā virzienā un izvadīts ārpus trases.

Šajā gadījumā nekādus citus apstādināšanas līdzekļus, tai skaitā, piemēram, šaujamieroča pielietošana vīrieša automašīnas apturēšanai, nevarēja tikt pielietota, vērtējot iespējamos riskus ar apkārt esošo cilvēku drošību maratona vietā, kā arī ievērojot, ka pie automašīnas stūres ir kungs gados, lai neeskalētu situāciju personu satraucot vēl vairāk, kas potenciāli varētu novest pie vēl neadekvātākas rīcības, uzsvērts policijas paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas