Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Skolēns - pieprasītākais spaisa tirgonis Purvciemā

"Mamma kļuva aizdomīga, kad pamanīja manu zīmola kroseņu un virsjaku kolekciju. Viņa jautāja - no kurienes man tāda nauda -, jo sporta veikalā bija redzējusi līdzīgu mantu cenas: botas - 80 eiro, jaka - virs 100. Meloju, ka pēc skolas piestrādāju. Bet viss līdz galam viņai kļuva skaidrs vien, kad ieraudzīja manu zem vannas ierīkoto kaltētavu. Saprata, ar ko nodarbojos un ka lietoju arī pats, un ātri noorganizēja man rehabilitācijas "nometni", stāsta Matīss (vārds mainīts).

Šobrīd rit viņa pēdējās dienas sociālajā rehabilitācijas centrā no narkotikām atkarīgiem pusaudžiem Saulrīti - drīz jaunietis tiks izrakstīts, jo dzimšanas dienas tortē nopūtīs pilngadību iezīmējošās 18 svecītes. Šķelmīgi smaidot, viņš ieminas, ka labprātāk izvēlētos nevis torti, bet gandžu jeb marihuānu un uzvilktu kādu dūmu - kā nesenajā pagātnē.

Pirmo reizi narkotikas viņš pamēģinājis piecpadsmit gadu vecumā - draugu kompānijā savā mazpilsētā, kas atrodas Rīgas tuvumā. Puisis neuzskata, ka bija kļuvis atkarīgs, jo varējis arī iztikt, taču neredzējis iemeslu atturēties, turklāt bijis aizraujoši izmēģināt dažādas vielas. Kur dabūja naudu narkotiku iegādei? "Nezagu, bet darbojos kā pārpircējs - "mantu" pirku no citiem dīleriem un pārdevu ar uzcenojumu - tīri, lai pašam pietiek devai." To Matīss varējis apvienot arī ar mācībām jeb drīzāk - atrādīšanos stundās, jo, kā pats atzīst, skola viņu tolaik vairs sen neesot interesējusi.

Kaltētavu vannasistabā jaunietis izveidoja nedaudz vēlāk - pēc tam kad atklāja vēl nesen brīvi nopērkamo apreibinošo augu maisījumu jeb spaisa ražošanas tehnoloģiju. "Pa pļavām lasīju dažādus augus ar pēc iespējas platākām lapām, kas labi uzsūca un saglabāja sevī visus ķīmiskos elementus. Kad augi sakalta, sadrupināju tos un apsmidzināju ar īpašo vielu, kur slēpās visa sāls. To pasūtīju interneta veikalā no ķīniešiem - viņi piedāvāja visu ko, smalki aprakstot efektus."

Galaproduktu fasējis maisiņos un sācis tirgot - sākumā paziņām, vēlāk klientu loks kļuvis plašāks. Pats Matīss uzskata, ka nostrādājusi reklāma "no mutes mutē", jo pircēji viņa preci novērtējuši - tā esot bijusi gana stipra, jo smidzināmo - cenā pāris eiro par pudeli - neesot žēlojis. Viņa darbības rajons bija paša mazpilsēta un Rīga - Purvciems un daļēji arī centrs. "Cilvēki man vienkārši zvanīja, sarunājām tikšanos, un darījums notika. Noteiktās dienas stundās biju centrā, bet galvenokārt - Purvciemā. Tur man bija visvairāk klientu." Kas bija regulārie pircēji? "Ļoti dažādi, bet galvenokārt pieklājīgi ģērbti jauni cilvēki, bija arī vecumā pēc 30, 40 gadiem."

Uzturoties Saulrītos, Matīss pabeidzis devīto klasi, un tagad viņam esot pārdomu laiks: "Negribu atgriezties dzīvot savā pilsētā, tāpēc mudinu mammu pārvākties, taču viņa nepiekrīt, jo nesaprot, ka tajā vidē, starp vecajiem paziņām, atkal atsākšu tirgot un lietot... Plānoju sākumā padzīvot laukos pie omes - tālāk no grēkiem -, bet ko tālāk? Iet strādāt uz Maximu? Pēc tādas naudas, ko pelnīju, būdams dīleris, baidos, ka neviens algots darbs Latvijā mani neinteresēs."

Visu rakstu lasiet piektdienas, 22.augusta, laikrakstā Diena! Savukārt rakstu sērijas turpinājumu lasiet nākamās piektdienas, 29. augusta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas