Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Smiltēns: Vēlēšanu sistēmas problēmu dēļ zaudēti 5% no kopējā vēlētāju skaita

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu sistēmas problēmu dēļ zaudēti 5% no kopējā vēlētāju skaita, aģentūrai LETA atzina Latvijas Reģionu apvienības (LRA) saraksta līderis Edvards Smiltēns.

Tāpēc analizējot vēlēšanu aktivitāti, viņš atzina, ka minēto problēmu dēļ arī šogad varētu būt līdzīga aktivitāte kā 2014.gadā notikušajās EP vēlēšanās, kad pie vēlēšanu urnām bija atnākuši 30% no kopējā vēlētāju skaita.

Pēc Smiltēna domām, šogad vēlētāju aktivitāte ir zema, un tas var būtiski ietekmēt gala rezultātu par EP deputātu mandātu sadalījumu. Šī gada EP vēlēšanu aktivitāte būtu bijusi lielāka, ja nebūtu radies haoss informācijā par iecirkņu maiņu un elektronisko vēlēšanu sistēmu.

"Mēs pazaudējām daudz vēlētāju iepriekšējās dienās, taču arī šodien pašvaldības man ziņojušas, ka no katra iecirkņa neapmierināti aiziet no 20 līdz 100 vēlētāju, jo nav varējuši nobalsot minēto iemeslu dēļ," skaidroja Smiltēns.

Viņš piebilda, ka savas izredzes tikt ievēlētam vērtē "50 uz 50", jo LRA cīnās par pēdējo EP deputātu mandātu. "Tā ir mana papildu motivācija - gūt iespēju aizstāvēt Latvijas intereses, salīdzinājumā ar citiem pretvalstiski noskaņotiem kolēģiem," atzina Smiltēns.

Smiltēns norādīja, ka, ja gadījumā tiks ievēlēts par EP deputātu, viņa mērķis būs veidot sadarbību ar Eiropas Tautas partiju. Kā otru iespēju apsver veidot sadarbību ar kādu no citām EP politiskajām grupām, kurā Latvija nav pārstāvēta, savukārt kā trešo iespēju apsver - Eiropas Konservatīvo un reformistu grupu.

Jau ziņots, EP vēlēšanās līdz sestdienas plkst.16 nobalsojis kopumā 389 391 vēlētājs jeb 27,58% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati par 999 no 1000 vēlēšanu iecirkņiem.

Tostarp sestdien līdz plkst.16 nobalsojuši 231 134 vēlētāju jeb 16,37% no kopējā vēlētāju skaita.

Tādējādi šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz šim bijusi lielāka nekā iepriekšējās EP vēlēšanās - iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, attiecīgajā laika periodā bija nobalsojis kopumā 23,81% vēlētāju, tostarp iepriekšējā balsojumā - 6,84% vēlētāju, bet vēlēšanu dienā līdz plkst.16 bija nobalsojuši 16,97% vēlētāju.

Jau vēstīts, ka sestdien Latvijā notiek EP vēlēšanas. Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1,412 miljoni Latvijas iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirkņi Latvijā sestdien ir atvērti no plkst. 7 līdz 20.

Top komentāri

Apsveicu
A
Aizkombinējās Smiltēns. Kārtējo reizi iesēdās peļķē...
Jurgis
J
Smiltens- debils populists!
Jefiņš.
J
Jefiņš, kurš runā muļķības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas