Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sociālās aprūpes centram Mārsnēni noteikts karantīnas režīms

Covid-19 infekcijas skartajā sociālās aprūpes centra Mārsnēni telpās un teritorijā noteikts karantīnas režīms, taču patlaban tiek meklēti neordināri risinājumi, lai centru nodrošinātu ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Centra vadītāja Evija Jēkabsone aģentūrai LETA pastāstīja, ka saslimušie klienti ir izolēti atsevišķā centra ēkas spārnā un nevienam nav konstatēta smaga saslimšanas gaita.

Saslimušie darbinieki atrodas izolācijā savās dzīvesvietās. Tie klienti, kuri bija tuvākās kontaktpersonas saslimušajiem uzturas savās istabiņās un centra darbinieki turpina viņu novērošanu.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi patlaban strādā pie vairākām darba versijām, lai izvērtētu Covid-19 inficēšanās avotu, aģentūrai LETA pavēstīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Patlaban viens konkrēts inficēšanās avots nav noteikts, piebilda Arāja.

Centra darbs tiek organizēts saskaņā ar epidemiologu norādījumiem un jauni klienti netiek pieņemti. Patlaban nenotiek rehabilitācijas pasākumi, taču klienti tiek nodrošināti ar pamatvajadzībām - aprūpi, medicīnisko palīdzību un ēdināšanu.

"Skaitliski šī situācija izskatās briesmīgi, taču patlaban faktiski nav nekādu simptomu, bet protams viss var arī mainīties," norādīja Jēkabsone un piebilda, ka centrā vēl pirms Covid-19 konstatēšanas, tāpat kā citviet publiskās iestādēs, tika ievērotas epidemioloģiskās drošības prasības.

Jēkabsone skaidroja, ka patlaban grūtāk ir ar individuālās aizsardzības līdzekļiem. Pašvaldība ir piešķīrusi individuālās aizsardzības līdzekļus, taču rezervju sagādāšanai patlaban tiek izgatavoti arī vienreizējie halāti no agroplēves.

"Tikko biju veikalā un iegādājos krāsotājiem paredzētus aizsargtērpus un brilles. Tā mēs nodrošināmies. Protams, mums vajadzētu kārtīgus aizsargtērpus un respiratorus," norādīja Jēkabsone un piebilda, ka valsts struktūras iepriekš centram bija piešķīrušas aptuveni 600 vienreizlietojamās maskas.

Dezinfekcijas līdzekļi centram bija iegādāti jau iepriekš, taču Jēkabsone pieļāva, ka nākamnedēļ krājumus palīdzēs nodrošināt pašvaldība.

Priekuļu novada pašvaldība aģentūru LETA informēja, ka patlaban sociālās aprūpes centra telpās un teritorijā tiek noteikts karantīnas režīms. Visiem centra klientiem ir noteikta izolācija un karantīnas laikā ir jāuzturas iekštelpās.

Pašvaldībā arī apliecināja, ka ir veikta inficēto personu atdalīšana no pārējiem centra klientiem. Savukārt, darbiniekiem, kuri atradušies centrā, konstatējot Covid-19, noteikts veikt pašizolāciju.

Trešajām personām, izņemot neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, Valsts policijas un pašvaldības policijas darbiniekiem darba pienākumu veikšanai un pārtikas un pirmās nepieciešamības preču piegādātājiem, ierasties centrā ir aizliegts. Iestādes teritorija ir nožogota, cilvēku atrašanos tajā kontrolē Valsts policija un Zemessardze.

Lai ierobežotu vīrusa izplatību, novada pašvaldība ir noteikusi veikt drošības un atbalsta pasākumus blakus esošajās mājās - reizi dienā tiks dezinficētas māju koplietošanas telpas. 

Tāpat, domājot par Mārsnēnu pagasta iedzīvotāju veselību, novada dome ir pieņēmusi lēmumu slēgt apmeklētājiem Mārsnēnu pagasta pārvaldi, bibliotēku un kultūras namu, kā arī pārtraukt bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu klātienē Liepas pamatskolas Mārsnēnu pirmsskolas izglītības grupās.

Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban centra teritorija ir nožogota, bet centra iemītniekiem izveidoti koridori, lai varētu iziet ārā un ieelpot svaigu gaisu.

Karantīnas zonas izveidošana aizvadītajā naktī piesaistīti zemessargi, kuri palīdzēja iekārtot telpas un nodalīt Covid-19 pozitīvos iemītniekus no veselajiem.

Turpinot Jēkabsones teikto, Stapulone norādīja, ka pašvaldība vakar centram piegādāja 1000 respiratorus, kā arī kombinezonus, aizsargmaskas un citu nepieciešamo ekipējumu. Ņemot vērā sagādes grūtības, novada vietējām šuvējām ir pasūtīts pa brīvdienām izgatavot kombinezonus.

Pašvaldības sagādātie individuālie aizsardzības līdzekļi pagaidām pietiks brīvdienām, taču darba grupa patlaban aktīvi meklējot citus risinājumus. "Esam pielāgojuši lietus mēteļus kā vienu no elementiem, lai pasargātu cilvēkus, kas palīdz pansionāta ļaudīm. Mūsu redzeslokā ir visi būvniecības preču veikali, lai citās jomās pielietotus apģērbus mēģinātu pielāgot šai nopietnajai situācijai. Pa brīvdienām šuvējas būs izgatavojušas pašdarinātos kombinezonus. Mums jādomā jau tagad, lai nepieļautu infekcijas izplatīšanos, jo šajā pansionātā ir aptuveni 60 veci ļaudis," norādīja pašvaldības vadītāja.

Aizsardzības ministrijā aģentūrai LETA apliecināja, ka Zemessardze palīdzējusi iekārtot telpu saslimušo izvietošanai, kā arī nodrošinājusi gaisa pūtēju telpas apsildīšanai. Tāpat tiks nodrošinātas patruļas.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 1946 Covid-19 testi, kamēr pozitīvs tas bijis 27 cilvēkiem, no tiem lielākā daļa ir Priekuļu novadā esošā sociālās aprūpes centra Mārsnēni darbinieki un iemītnieki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. 

Kopumā Covid-19 konstatēts četriem Mārsnēnu darbiniekiem un 17 iemītniekiem.

Aizvadītajā diennaktī nav stacionēti pacienti ar Covid-19.

Covid-19 uzliesmojums Mārsnēnos apliecina, ka pandēmija nav beigusies, tādēļ, plānojot brīvdienas, iedzīvotāji nedrīkst aizmirst par piesardzības pasākumu ievērošanu, uzsver SPKC. 

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, sociālo pakalpoju centrs Mārsnēni atrodas Priekuļu novada Mārsnēnu pagastā un to uztur Amatas novada Skujenes pagastā reģistrētā biedrība Labāka rītdiena. Centrā par samaksu sniedz ilglaicīgus un īslaicīgus sociālos pakalpojumus pensijas vecuma cilvēkiem, kā arī I un II grupas invalīdiem.

pievienota 4.-5. rindkopa

Top komentāri

Edvins Eglitis
Sakiet ludzu, kas ir, ko nozme vardi "saslimušais darbinieks". Vai vienkarsi inficets, vai patiesam slims? Ja nupat inficets ka nonaca tik smaga stavokli tik atri? Tas but loti neparasti Ar kadiem simptomiem? Temp lidz 38 C? mazliet klepus? punkjis deguna? mazliet slikta passajuta? Sabiedriba ir informeta un tiri labi zin >> 95% Covid gadijumos "saslimusiem" nekas vairak ka viegli ziemas respiratorijas virusa simptomi. Izskatas Latvijas medijai un SPKC ir mandats turpinat Covid histerijas ar loti neprecizu, bez atbildigu reportagu. Ta ir vieniga lieta viniem izdodas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas