Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ilustratīvs attēls

Sociālās rehabilitācijas iestādē Ludzas novadā konstatē bērnu tiesību pārkāpumus

Tiesībsarga birojs un Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) SIA Bērnu oāze filiālē Mākoņkalns, kas nodrošina sociālo rehabilitāciju bērniem ar uzvedības traucējumiem, konstatējis virkni bērnu tiesību pārkāpumu, aģentūrai LETA apliecināja IKVD un Tiesībsarga birojā.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka ir radušās aizdomas, vai ar pusaudžiem, kas nokļuvuši šajā iestādē Ludzas novadā Istalsnas ciemā, lai koriģētu viņu antisociālo uzvedību, vispār kāds nodarbojas, kā arī par to, vai tiek nodrošinātas izglītības iespējas. Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas, turp vismaz 16 pašvaldības esot nosūtījušas tā sauktos grūti audzināmos pusaudžus.

Bērnu oāzē daļai pusaudžu uzvedības korekcijas programma ilgstoši nozīmējusi pilnīgu izolāciju no sabiedrības, ierobežotu saziņu ar pasauli "žoga otrā pusē", ierobežotas iespējas iegūt izglītību un ierobežotas iespējas integrēties sabiedrībā, vēstīja Latvijas Televīzija.

Viens no iestādes īpašniekiem Sergejs Maksimovs gan norādīja, ka uzvedības korekcijas programmai esot labi rezultāti, bērni iegūstot izglītību un atgriežoties savās pašvaldībās.

IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts aģentūrai LETA pastāstīja, ka dienesta pārstāvji pagājušajā nedēļā saņēmuši iesniegumu par iespējamajiem pārkāpumiem sājā iestādē, tostarp izglītības jomā.

Zīvarts norādīja, ka pārbaudes laikā IKVD konstatēja virkni "neapmierinošu lietu". "Izglītības process nav sakārtots, nav skaidrs, kas bērniem ir vai nav mācīts," viņš teica.

Viņš pastāstīja, ka izglītības pakalpojumus Bērnu oāzes filiālē Mākoņkalns vismaz daļai bērnu nodrošina Pildas pamatskola. Institūciju veiktās pārbaudes laikā konstatēts, ka pedagogi uz iestādi nav gājuši, tādējādi nenotiekot arī noteiktajām mācībām. Zīvarts pastāstīja, ka iestādē norādīja uz citām izglītības ieguves formām - mājmācību un tālmācību, taču šādas izglītības formas minētās iestādes programmās nav noteiktas.

Tāpat iestādē netiek veikta izglītojamo kavējumu uzskaite, kas rada situāciju, ka, nezinot par mācību kavējumiem, citas iestādes nav varējušas laikus iesaistīties situācijas risināšanā, skaidroja IKVD pārstāvis.

Arī Tiesībsarga birojs veicis pārbaudi filiālē Mākoņkalns, konstatējot virkni neatbilstību bērnu tiesību likumdošanai, aģentūrai LETA apstiprināja birojā, pagaidām gan atklāto sīkāk nekomentējot. Tas tikšot darīts pēc visas informācijas apkopošanas.

Firmas.lv informācija liecina, ka SIA Bērnu Oāze reģistrēta 2000.gadā. Tās pamatkapitāls 2844 eiro. Uzņēmums vienādās daļās pieder Ingai Štokmanei un Sergejam Maksimovam. Publiska informācija liecina, ka Štokmane no 2011.gada līdz 2013.gadam bijusi Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra direktora vietniece. Par Bērnu oāzes līdzīpašnieci Štokmane kļuvusi 2016.gadā.

Patlaban nav pieejama informācija par Bērnu oāzes finanšu rādītājiem 2018.gadā, tomēr 2017.gadu uzņēmums noslēdza ar 463 481 eiro apgrozījumu un 7691 eiro zaudējumiem. 2016.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 477 395 eiro, bet peļņa - 954 eiro.

Bērnu oāzes vadības ziņojumā par darbību 2017.gadā norādīts, ka uzņēmuma pamatdarbība ir sociālo pakalpojumu projektu realizācija, tai skaitā jaunu sociālo pakalpojumu attīstība. Bērnu oāze sniedz sociālos pakalpojumus Latvijā dzimušiem bērniem bāreņiem un jauniešiem, veco ļaužu un invalīdu sociālo aprūpi bez izmitināšanas, bērnu dienas aprūpes centra pakalpojums. Uzņēmums sniegto sociālo pakalpojumu attīstībai un kvalitātes uzlabošanai piesaista arī grantu un sponsoru līdzekļus.

Kā liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, Bērnu oāze pēdējos gados ir uzvarējusi virknē pašvaldību iepirkumu. 2017.gadā uzņēmums Rīgas domes Labklājības departamenta iepirkumā ieguva tiesības nodrošināt dienas centru un dienas aprūpes centru pakalpojumus. Uzņēmums ar Rīgas domes departamentu noslēdza divus līgumus - 216 048 eiro un 187 488 eiro apmērā.

2016.gadā Bērnu oāze ar Rīgas domes Labklājības departamentu noslēdza 69 964 eiro vērtu līgumu par grupu mājas pakalpojuma personām ar garīga rakstura traucējumiem nodrošināšanu. Ar Liepājas pilsētas domes Sociālo dienestu tika noslēgts 65 000 eiro vērts līgums par ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas nodrošināšanu institūcijā bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem ar uzvedības traucējumiem.

Par līdzīgu pakalpojumu ar Mārupes novada domi tika noslēgts 41 999 eiro vērts līgums. Tāpat 2016.gadā ar Strenču novada domi tika noslēgts 18 000 eiro vērts līgums par aprūpes pakalpojuma un specializētās palīdzības pakalpojuma iegādi institūcijā Strenču novadā deklarētajiem bērniem.

Savukārt 2015.gadā Bērnu oāze noslēdza 106 919 eiro vērtu līgumu ar Labklājības ministriju par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu no psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem. Ar Rīgas domes Labklājības departamentu tika noslēgts līgums 36 102 eiro apmērā par grupu mājas pakalpojuma personām ar garīga rakstura traucējumiem nodrošināšanu Rīgā 2016.gadā. Savukārt ar Strenču novada domi tika noslēgts 18 000 eiro vērts līgums par ārpusģimenes aprūpes pakalpojuma nodrošināšanu institūcijā Strenču novadā deklarētajiem bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.

Top komentāri

bb
b
iesniegums par "pārkāpumiem", acīmredzot, kā mūsdienās ierasts, bija no Mēness fāzēm pakļauta vecāka
Latvijā konstatē cilvēktiesību pārk
L
Slēdzam Latviju ciet.
Fui
F
Kādas vēl pārkāpumi pret bandītiem. Vecāki paši neaudzina savus spermas atkritumus un tagad meklē vainīgos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas