Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ Zaķusalas TV tornis mirdz svētku gaismās

No šodienas, 15.novembra, līdz pat 21.novembrim Zaķusalas televīzijas tornis Rīgā tiks izgaismots ar īpašu svētku apgaismojumu, lai priecētu iedzīvotājus un pilsētas viesus valsts svētku laikā, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC). Tāpat no šodienas līdz 22.novembrim LVRTC augstākajos sakaru torņos 15 Latvijas pilsētās tiek pacelti valsts karogi.

"Gluži kā sveču aizdegšana mājās un sabiedrībā nozīmīgās vietās, tā arī augstākā Eiropas Savienības torņa izgaismošana ir neatņemama valsts svētku sastāvdaļa. Gaisma vieno, rada svētku kopības sajūtu un paceļ mūs virs ikdienības. Rudens tumšākajā laikā torņa un pilsētas gaismas staru saspēle, kā arī augstākajos sakaru torņos paceltie karogi, ir mūsu sveiciens Latvijas dzimšanas dienā. Tā vairojam gaišas emocijas, patriotismu un svētku garu, kas tik ļoti nepieciešams stipras valsts un sabiedrības veidošanai,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Pirmo reizi papildus svētku izgaismojums Zaķusalas tornī ir izvietots 200m augstumā. Līdz šim izgaismojums veidots nepilnus 50m zemāk.  Atkarībā no laikapstākļiem, stari veidos gaismas spēli simboliski iezīmējot sakaru tīklu, kur centrā ir Zaķusalas tornis, kas raida datu pārraides, radio un TV signālus uz citiem LVRTC torņiem Latvijas pilsētās – Valmierā, Daugavpilī, Liepājā, Cesvainē, Ventspilī, Rēzeknē, Tukumā, Sabilē, Siguldā, Viļānos, Preiļos, Līvānos, Viesītē un Jelgavā.

Pandēmijas  laikā lielākā daļa pasākumu un svētku aktivitāšu nevar notikt epidemioloģisko nosacījumu dēļ, savukārt TV tornim ir tā priekšrocība priecēt rīdziniekus un pilsētas viesus attālināti, jo tornis redzams teju no jebkuras vietas galvaspilsētā.

Svētku apgaismojums tiks ieslēgts plkst. 17.00 un mirdzēs līdz pusnaktij. Atkarībā no laikapstākļiem paredzams, ka katru dienu vizuāli tornis var izskatīties atšķirīgs. “Fizikas likumi prevalē pār mākslinieciskās ieceres radošo lidojumu. Arī izgaismotā torņa iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka pilnīgi skaidrā laikā gaismas stara ceļš naksnīgajās debesīs ir visgrūtākais, savukārt miglainā laikā – visinteresantākais, jo migla palīdz izveidot gan negaidītas krāsu kombinācijas, kā arī izkliedē staru, radot gaismas mākoņus,  tāpēc sagaidām, ka katra diena nesīs pārsteigumus,” uzsver E.Beļskis.  

TV tornis apmeklētājiem ir slēgts, tāpēc aicinām pilsētas iedzīvotājus un viesus baudīt gaismu spēli no jebkuras vietas Zaķusalā, ievērojot distanci un spēkā esošos normatīvos aktus par pulcēšanos. Tāpat izgaismoto torni iespējams redzēt no abiem Daugavas krastiem, Lucavsalas, kā arī citām vietām Rīgā.

3x6 metrus liels valsts karogs Zaķusalas TV tornī tiks pacelts valsts svētku rītā līdz ar saullēktu. Citos Latvijas augstākajos sakaru torņos karogu pacelšana tiek uzsākta jau šodien un noslēgsies līdz svētkiem, ja meteoroloģiskie apstākļi ļaus. Prognozēto laikapstākļu dēļ šogad pieņemts lēmums piecos torņos karogu necelt, tā kā prognozētais vēja ātrums to liedz.

Valsts karogi svētku laikā plīvos vairāk nekā 200m augstajos Rēzeknes, Daugavpils, Valmieras un  Cesvaines torņos, kā arī  LVRTC torņos Rīgā, Ērgļu ielā, Liepājā, Ventspilī, Tukumā, Sabilē, Siguldā, Viļānos, Preiļos, Līvānos, Viesītē un Jelgavā.

Zaķusalas TV tornī karogs pirmo reizi tika pacelts 2014.gada decembrī un pēc tam ik gadu 4.maijā un 18.novembrī. Pārējos LVRTC augstākajos torņos karogi pirmo reizi tika pacelti 2018.gadā, kad torņos tika izveidoti speciāli karoga masti, kā arī apgaismojums diennakts tumšajam laikam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas