Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Kontaktpersonu Krievijā interesējusi informācija arī par Latvijas karavīru zābakiem un apakšveļu

Spiegs Stilve Krievijai nodevis informāciju par Alūksnes bāzi, karavīru ekipējumu un sakaru torni

Par spiegošanu Krievijas labā notiesātais Jurijs Stilve kontaktpersonai Krievijā nodevis informāciju gan par Nacionālo bruņoto spēku bāzi Alūksnē, gan par mūsu un sabiedroto karavīru ekipējumu. Tāpat viņam uzdots ievākt informāciju par sakaru torni un degvielas uzglabāšanas bāzēm, liecina Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica veiktā izpēte.

Drošības policijas (DP) darbinieki Stilvi aizturēja Pededzes pagastā, pie robežas ar Krieviju, kad viņš ieradās sievasmātes mājās. Veiktajā kratīšanā izņemti dažādi datu nesēji, tostarp datori un zibatmiņas, kā arī pieraksti.

Jau pirmās nopratināšanas laikā Stilve atzina, ka nodevis informāciju kontaktpersonai Krievijā. Ar Krieviju viņu saistīja biznesa intereses - Stilve strādājis Brjanskā, bet vēlāk tur bija nodibinājis arī uzņēmumus. Vienlaikus tā bija vieta, kur droši satikties ar vervētāju un nodot informāciju, raksta Re:Baltica.

Krievijas vervētāja dotās instrukcijas bijušas visai detalizētas. Stilvem bija jāfotografē naftas produktu uzglabāšanas noliktavas gan Latvijā, gan Igaunijā, jāraksturo to tehniskais stāvoklis. Tāpat viņam prasīts noskaidrot, vai Latvijā izvietoti ASV smagie kaujas tanki Abrams, kā arī vai Alūksnes bāzē uzturas amerikāņu instruktori un vai viņi gatavo Latvijas karavīrus dalībai konfliktā Ukrainā. 

Re:Baltica noskaidrojusi, ka Stilvem iegūt informāciju palīdzējusi paziņa, kas strādāja NBS Kājnieku skolā Alūksnē. Viņš pasēdēšanas laikā, baudot uzkodas un dzērienus, it kā garāmejot sarunā iepinis arī jautājumus par to, kāds ir Alūksnē izvietoto karavīru ekipējums - ne tikai ieroči, bet pat zābaki un apakšveļa. Pētnieciskās žurnālistikas centram Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Jānis Bērziņš skaidrojis, ka Krievijai interesē pat šādas šķietami sīkas detaļas, jo formastērpa kvalitāte ir ļoti cieši saistīta ar karavīra kaujasspējām. Piemēram, nekvalitatīvi zābaki ilgstošu uzdevumu izpildes laikā bojā kājas, tādējādi jau pēc vairākām dienām karavīrs vairs nespēs pilnvērtīgi funkcionēt.

Stilves "draugs" Krievijā arī interesējies par sakaru torni, kas tika būvēts netālu no Pededzes. Stilve nosūtījis viņam fotogrāfijas.

Notiesātais savu vainu spiegošanā noliedz un apgalvo, ka atzinies vien tāpēc, lai tiktu cauri ar vieglāku sodu.

Jāatgādina, ka nupat aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēts bijušais Iekšlietu ministrijas Informācijas centra nodaļas priekšnieks Oļegs Buraks.

 

 

 

Top komentāri

spy
s
Stilvem par šito jāsēž divas desmitgades ķurķī. Pēc tam uz Krieviju.
Rūdolfs
R
Man liekās-ka tas ir normāli, ka Krievija spiego pa visu pasauli: Vara, kas grib spēlēt pasaules lielvaras lomu bez spiegošanas nemaz nevar to lomu spēlēt...Cita lieta, ka Latvijas specdienesti maz ķert tos Krievijas spiegus...
reptilis
r
...interesanti- kas ir smagāks noziegums par Dzimtenes nodevību???.....varbūt ,noslepkavojis kādu?...un ,tad atzinies,ka ir spiegs,lai būtu mazāks sods?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas