Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

SPKC: Saslimstības ar Covid-19 riski joprojām ir augsti

Neskatoties uz nelielu jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita samazinājumu, epidemioloģisko datu analīze liecina, ka vērā ņemama situācijas stabilizācija Latvijā nav novērojama un saslimstības riski joprojām ir augsti, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Līdz ar to SPKC secinājis, ka saslimstība ar Covid-19 ir atgriezusies pirmssvētku līmenī, kamēr vienlaikus pieaug inficēšanās darbspējīgo iedzīvotāju un jauniešu vidū.

Aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 5233 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, bet nedēļu iepriekš - 5344.

Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 563,2, kamēr Eiropas Savienībā - vidēji 421. SPKC atgādina, ka saslimstības rādītājam valstī jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju jeb ne vairāk kā 270 jaunatklātu gadījumu dienā, lai varētu runāt par epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos un salīdzinoši droši varētu mazināt noteiktos drošības pasākumus.

SPKC epidemiologs Jurijs Perevoščikovs atzīmē, ka līdzīgs rādītājs bija pirms sešām nedēļām jeb decembra vidū.

"Drīz pēc gadu mijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs strauji palielinājās līdz gandrīz 690 gadījumiem dienā, kas liecina, ka daļa iedzīvotāju svētku laikā neievēroja valstī noteiktos drošības pasākumus, tādējādi veicinot infekcijas izplatības pieaugumu," skaidro epidemiologs.

Aizvadītajā nedēļā jaunatklāto gadījumu skaita dinamika samazinājusies nenozīmīgi - par 2,1%, un dienā atklāti vidēji 748 inficēšanās gadījumi, kamēr pirms septiņām dienām - vidēji 763 gadījumi dienā.

Pēdējo septiņu dienu laikā Latvijā veikti kopumā 66 460 Covid-19 testi un vidējais pozitīvo testu īpatsvars pieaudzis līdz 7,9%, lai gan pirms septiņām dienām tika veikts kopumā 70 101 tests un pozitīvo testu īpatsvars bija 7,6%. Vienlaikus veikto testu skaita dinamika ir samazinājusies par 2,5%, veicot vidēji 9494 testus dienā, bet pirms septiņām dienām - 10 014.

Saslimstības samazinājums un situācijas stabilizācija vērojama Rīgā, saslimstība mazinājusies arī Vidzemē, kur nedēļu iepriekš tika novērots saslimstības pieaugums.

Tomēr saslimstības pieaugums novērojams darbspējīgo iedzīvotāju vidū. Kamēr saslimstība septiņu līdz 12 gadus veco bērnu vidū ir stabila, saslimstība palielinās 13-18 gadus veco jauniešu vidū.

Tikmēr nedaudz palielinājies epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients, kas Latvijā šobrīd ir 0,99. Tas nozīmē, ka 100 saslimušo teorētiski inficē 99 citus cilvēkus. Tas ir kopumā nedaudz vairāk nekā pirms nedēļas, kad šis rādītājs bija 0,91. Rīgā šis rādītājs ir vēl augstāks - 1,01, un tas norāda, ka saslimstības tendence ir augoša.

Centrā skaidro, ka, lai mazinātu saslimstību un atgrieztos ierastajā dzīvēs ritmā, ikvienam ir jāapzinās sava līdzatbildība un pareizi jālieto gan sejas maska, gan veikalos un sabiedriskās vietās jāievēro savstarpējā fiziskā distance un jāatturas no tikšanās ar cilvēkiem ārpus savas mājsaimniecības.

Divu metru savstarpējā distance jāievēro arī, baudot ziemas priekus, piemēram, rindā uz ziemas sporta veidu inventāra nomu, pieskatot bērnus, kas šļūc ar ragaviņām no kalna, rindā ārpus veikala vai kafejnīcas un citās vietās, kur pulcējas cilvēki no dažādām mājsaimniecībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas