Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Taksometru nozarē arvien mazāk sagrozītu skaitītāju un sadurtu riepu

Pagājušās nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Rīgas pašvaldības policijas (RPP) kopīgi veiktajā reidā, pārbaudot taksometru pakalpojumu sniedzējus, 48 kontrolbraucienos tika atklāts 81 pārkāpums, tostarp pat pasažieru pārvadāšana taksometrā, kura vadītājam nav derīgas autovadītāja apliecības. Taksometru nozares pārstāvji par atklātajiem pārkāpumiem neslēpj savu pārsteigumu, bet kontrolējošās iestādes norāda, ka situācija gadu laikā ir uzlabojusies.

Taksometru kompānijas RedCab pārstāve Anita Pakalniece neslēpj, ka bija pārsteigta par atklātajiem pārkāpumiem, bet apgalvoja: "Tas mūs absolūti neskar. Tā kā esam redzami, mūs pārbauda visu laiku - notiek daudz pārbaudes braucienu, kuros pārbauda dokumentāciju. Tajā pašā laikā ir daudz individuālo komersantu, tiem varētu būt problēmas."

Viņa skaidro, ka pasažieru pārvadātāju kontrole notiekot arī pašas kompānijas ietvaros: "Mums ir ļoti daudz korporatīvo klientu, nevaram pieļaut tādu risku, ka mūsu taksisti brauc bez tiesībām vai sertificēta skaitītāja." Pakalniece atzīmēja, ka veiktās izmaiņas autopārvadājumu likumā nodrošinās taksometru vadītāju reģistrāciju, tādējādi viešot lielāku uzticību nozarei, jo klients "varēs reģistrā ieiet un apskatīties, vai viņa šoferis ir tajā iekļauts".

"Kritika nav saprotama tādēļ, ka šī situācija, kas ir saistīta ar čeku neizsniegšanu, skatītāju rādījumu manipulāciju un nekvalitatīvu pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu, ir radusies tieši nozari uzraugošo institūciju vājā darba rezultātā," uzskata BalticTaxi izpilddirektors Viktors Jankovičs. Viņš skaidro, ka taksometru nozares uzņēmumi jau pagājušajā gadā aicinājuši valdību pieņemt iniciatīvu par patentmaksas ieviešanu, kas iekļautu visus darbaspēka nodokļus un kas tiktu saslēgta ar taksometra tehniskās apskates un licencēšanas kārtību, tādējādi nodrošinot garantētus nodokļu ieņēmumus, kā arī no tirgus izkaustu negodprātīgus pakalpojuma sniedzējus.

Jankovičs uzskata, ka šobrīd pieņemtie lēmumi, piemēram, jaunu skaitītāju uzstādīšana, tikai padziļina jau gadiem aktuālās problēmas: "Ir skaidrs, ka personas, kuras nevēlēsies valstij maksāt nodokļus, bet gribēs saglabāt pēc iespējas lielāku savas peļņas daļu, neizsniegs čekus arī ar jaunajiem skaitītājiem. Praksē jau pieredzēts, ka ir ļoti viegli manipulēt ar šo skaitītāju rādījumiem un patiesā apgrozījuma slēpšanu, piešķirot fiktīvas atlaides un izsitot čeku par vienu summu, bet skaidrā naudā iekasējot pilnu brauciena cenu."

Jankovičs uzsver, ka svarīgi realizēt efektīvu sadarbību starp taksometru uzņēmumiem un uzraugošajām institūcijām, lai sakārtotu nozari un vairotu sabiedrības uzticību taksometru pakalpojumu sniedzējiem: "Ir jāpieņem adekvāti un ekonomiski pamatoti lēmumi, jo negodprātīgie pakalpojumu sniedzēji paši no sevis tirgu nepametīs."

RPP pārstāvis Toms Sadovskis norāda, ka pagājušajā gadā policijas redzeslokā dažādu iemeslu dēļ nonāca 3249 taksometru pakalpojumu sniedzēji, lielākā daļa no tiem Rīgas centrā. Pārsvarā pārkāpti ceļu satiksmes noteikumi, piemēram, taksometrs apstājies neatļautā vietā, taču ik pa laikam pieķerti arī taksisti bez derīgas autovadītāja apliecības vai reibumā. Sadovskis gan norāda, ka šādi smagāki pārkāpumi konstatēti samērā reti.

Kā "populārākos" pārkāpumus Sadovskis min čeku neizsniegšanu, neesošas aprīkojuma daļas vai neievērotas prasības: "Piemēram, nav vizītkartes, taksists nav identificējams, bet klientam uz to ir tiesības." Sadovskis arī norāda, ka daļa taksometru vadītāju, piemēram, savās automašīnās smēķē, turklāt neuzskata to par pārkāpumu. "Ja grib smēķēt, tad nevajag to darīt savā darba vietā, kur arī citi pēc tam sēž," klāsta Sadovskis.

Patērētaju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane portālam Diena.lv norāda, ka uz taksometra priekšējā paneļa ir jābūt vadītāja kartītei, kur ir attēlots arī taksometra licences numurs, ko izsniegusi pašvaldība. "Licencējot taksometrus, pašvaldība ņem vērā autovadītaja apliecības derīguma termiņu, iepriekšējo pieredzi ceļu satiksmē - vai nav kādi negadījumi - un citus aspektus," skaidro Gertmane.

Viņa stāsta, ka skaitītāju atkārtoti jāverificē ik gadu, tam jābūt VID plombei un uzlīmei: "Protams, cik tas ir saskatāms, ir grūti pateikt, īpaši, ja brauc tumsā. Noplombēšana liecina, ka skaitītājs ir noregulēts atbilstoši pieļautajiem tarifiem, bet patērētājam ir jāseko līdzi, lai skaitītājs vispār tiktu ieslēgts." Gertmane norāda, ka uz taksometra redzamā vietā jābūt norādītiem tarifiem, un patērētājam ir tiesības pieprasīt, lai faktiskā maksa par pakalpojumu atbilst norādītajiem tarifiem. 

Viņa uzsver, ka svarīgākais ir maksājumu apliecinošs dokuments - čeks vai kvīts. Gadījumā, ja notikusi krāpšana vai ir kādi citi pārkāpumi, to varēs uzrādīt, vēršoties pie komersanta ar iesniegumu. "Strīdus vai iespējamos pārkāpumus risina licences izsniedzējs, respektīvi, pašvaldība. Tāpēc var arī informēt pašvaldību par konkrētu autovadītāju, kas kaut kādā ziņā ir nekorekti rīkojies," skaidro Gertmane.

Sadovskis norāda, ka "kopumā situācija pamazām uzlabojas. Ja salīdzinām ar to, kā bija pirms vairākiem gadiem, kad taksometru bizness vispār tika uzskatīts par šaubīgu, kurā ir sadalītas ietekmes zonas, tad šī lieta ir mazinājusies Cik mums zināms, tad riepu duršanas vairs nenotiek un, ja notiek, tad ļoti reti. Tomēr joprojām šajā nozarē ir ļoti daudz pārkāpumu, un arī policija turpinās aktīvi strādāt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas