Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

TM cīnīsies ar simulētājiem tiesās

Tiesās pastāv apzināti ļaunprātīga tiesu novilcināšanas problēma un jāskatās, kā ar to var tikt galā, uzskata tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Viņš skaidro, ka iemesli mēdz būt ļoti dažādi, bet nereti esot arī tādi gadījumi, kuros tiesas darbs tiek apzināti aizkavēts.

"Varu informēt, ka krimināllietu izskatīšana tiesās patlaban tiek noliktas uz 2012. gada sākumu. Uzskatu, ka tas ir labs rezultāts," stāsta tieslietu ministrs. Citādi esot ar pašu lietu izskatīšanas gaitu tiesās, ko nereti tiesas dalībnieki aizkavējot apzināti.

"Var jau būt arī objektīvi apstākļi, kā nespēja nodrošināt konvojēšanu, ko traucē līdzekļu trūkums, kā arī apjomīgu materiālu izskatīšana, kas prasa lielu laiku, taču ir arī slimotāji, kas dažkārt tomēr nav tik būtisks iemesls, lai nespētu ierasties tiesā un liek domāt par apzinātu tiesas darba kavēšanu," stāsta G. Bērziņš. Viņš norāda, ka līdzīgi esot ar nepamatotu advokātu neierašanos tiesā, kas liek tiesu pārcelt. Tuvākajā laikā tiks skatīts, kā šo praksi mainīt, norāda tieslietu ministrs.

Viņš stāsta, ka ne vienmēr lietas izskatīšana ir tieslietu ministrijas kompetencē, jo dažkārt arī to izmeklēšana var ilgt vairākus gadus.

Diena atgādina, ka tā saucamā digitālās televīzijas krimināllietas izskatīšana tiesā sākta 2007. gadā un tā apkopota 100 sējumos, no kuriem līdz šim izskatīti vien 11. Šajā lietā jau vairākkārt novēroti apsūdzēto sasirgšanas gadījumi, kas ikreiz atlikuši tiesas procesu. Līdzīgi draud ieilgt tā saucamā Lemberga lieta, kurā 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi un kuru tiesai prokuratūra nodeva 2008. gada otrajā pusē. Tās izskatīšanas laikā bijuši gan apsūdzēto saslimšanas gadījumi, gan brīdinājumu izteikšana apsūdzēto advokātiem par apzinātu procesa vilcināšanu. Savulaik ilgstoši risināta arī tā saucamā Latvenergo 3 miljonu lieta, kuras izmeklēšanai arī patlaban, pēc galveno izpildītāju notiesāšanas, prokuratūra punktu vēl neesot pielikusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas