Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Turas pie līdzšinējās sistēmas

Vakcinācijai atvērta nākamā, ļoti plašā V prioritārā grupa, kurā tostarp ir pilnīgi visi izglītības iestāžu darbinieki, ne tikai klātienē strādājošie, kuru potēšana tika sākta pagājušajā nedēļā. Sākotnēji šajā grupā esošos bija plānots sākt vakcinēt maija vidū, taču to nolemts darīt ātrāk, jo, pēc veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) vārdiem, visiem iesaistītajiem ir daudz vienkāršāk organizēt pedagogu vakcināciju, ja šāda dalījuma nav.

 Vienlaikus ir svarīgi nodrošināt arī citās valstij kritiskajās nozarēs strādājošajiem saņemt savu poti pret Covid-19. "Mēs līdz šim esam mērķtiecīgi turējušies pie prioritāro grupu [vakcinēšanas] sistēmas, kas ir izrunāta ar mediķiem un valdībā apstiprināta, ar šo vienu izņēmumu pagājušās nedēļas nogalē, kad vakcīnu pieejamība un lielas centru jaudas ļāva vakcinēt cilvēkus arī ārpus prioritārajām grupām," uzsvēra ministrs.

Vaicāts, vai tuvākajā laikā plānots to atkārtot, Pavļuts norādīja, ka šonedēļ visas pieejamās vakcīnas ir novirzītas prioritāro grupu vakcinēšanai, kas vēl arvien esot galvenais uzdevums. Lai varētu organizēt "vakcināciju bez robežām", jābūt pietiekamam vakcīnu skaitam prioritāro grupu potēšanai un atbilstošai vakcinācijas centru kapacitātei. "Šobrīd neesam pieņēmuši lēmumu, ka šajā nedēļā varētu notikt vakcinācija ārpus prioritārajām grupām. Mēs apsveram iespēju vakcinēt lielajos centros, bet prioritāro grupu ietvaros un koncentrējoties uz cita starpā profesionālajām grupām, tādām kā skolotāji un citi, kas jau ir gatavi vakcinēšanai, ņemot vērā, ka šī piektā grupa ir visnotaļ liela," paskaidroja ministrs. Jāpiebilst, ka dzīvo rindu ļoti aizstāv premjers Krišjānis Kariņš (JV), kurš atzinis, ka šo principu vakcinācijas procesā vajadzētu ieviest ikdienā, lai izvairītos no situācijām, kad uz poti neierodas prioritāri vakcinējamie. 

Nule kā atvērtajā grupā ir pilnīgi visi izglītības nozarē strādājošie, kas esot ap 76 tūkstošiem cilvēku (pirmo poti līdz šim saņēmuši tikai nepilni 6500), ap 18 000 operatīvo dienestu darbinieku, ap 12 000 NBS pārstāvju, aptuveni 7000 pašvaldību vēlēšanu iecirkņu komisiju darbinieku, pavēstīja Pavļuts. Šajā grupā ir arī KNAB, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Valsts probācijas dienesta, Saeimas, Latvijas Bankas, bāriņtiesu, sociālo dienestu un sociālās aprūpes centru kritiski svarīgie darbinieki, kā arī speciālisti no energoapgādes, ūdenssaimniecības, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, satiksmes, vides aizsardzības, kultūras un mediju nozares, tirgus uzraudzības iestāžu kritiskie darbinieki, kā arī zinātnieki, kas strādā ar koronavīrusiem, citiem patogēniem vīrusiem un eksperimentālajiem dzīvniekiem un izstrādā jaunas vakcīnas. "Kopumā šī grupa sastāda vairākus desmitus tūkstošus cilvēku, un mums ir jāpārliecinās, ka vakcīnas primāri būs pieejamas gan senioriem, kuri līdz šim ir saņēmuši absolūtu vairumu – 61% – pieejamo vakcīnu, gan arī citām prioritārajām grupām," uzsvēra ministrs. 

Lai nodrošinātu šajā grupā esošo cilvēku atpazīšanu, katrai par dienestiem atbildīgajai ministrijai un iestādei jāiesniedz savu darbinieku saraksti Nacionālajam veselības dienestam. Tas gan nenozīmē, ka cilvēks ir piekritis vakcinēties, bet tikai to, ka viņš atzīts par piekritīgu prioritāri vakcinējamo grupai. Šī informācija tiks iekļauta vakcinācijas tīklā ViVaT. Lai saņemtu savu vakcīnu, iespējami divi varianti – individuāli jāpiesakās Manavakcina.lv, izvēloties sev ērtāko laiku un vietu, vai arī jāgaida kolektīvā vakcinācija. Darba devējam ar vakcinācijas veicēju jāvienojas, vai darbinieku potēšana notiks uzņēmuma/iestādes vai vakcinācijas veicēja telpās. 

Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča aicināja darba devējus izvērtēt, cik darbinieku vēlas saņemt poti un cik personu to var darīt vienā dienā, jo, ja ir jānodrošina uzņēmuma nepārtraukta darbība, vakcinācijai vajadzētu paredzēt, iespējams, divas dienas, ņemot vērā, ka pēc potes var būt blakusparādības. Tāpat svarīgi izvērtēt telpu piemērotību – iespējams, ērtāk ir, ja nevis vakcinētājs brauc uz uzņēmumu, bet kolektīvs dodas uz ārstniecības iestādi, kas veic potēšanu.

Līdz šim izmantotas 220 870 vakcīnu devu, tostarp pirmo poti saņēmuši vairāk nekā 190 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju jeb 12,1% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 16 gadiem. Visvairāk vakcinēto ir mediķu vidū – 64 075 devu jeb virs 90%, bet senioru (virs 60 gadiem) grupā tik labi nevedas un vakcinēti ir 92 175 jeb mazāk nekā trešdaļa. 35 522 devas saņēmuši hroniskie slimnieki, 12 401 sociālās aprūpes centru un 6481 izglītības iestāžu darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas