Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

TV3: Latvijas bankas ir nozīmīgs tranzītpunkts Austrumeiropā netīrās naudas pārvietošanai

Bez jau minētajiem Parex darbiniekiem, vēl virkne latviešu parādās simtiem citu ofšoru. Tikmēr izskatās, ka uz brīdi ofšoru reģistrēšanas biznesam pielikts. IOS firma Rīgā negaidīti slēgta. Pazudusi arī nosaukuma plāksnīte.
Latvijas bankas ir nozīmīgs tranzītpunkts Austrumeiropā netīrās naudas pārvietošanai, liecina TV3 raidījuma Nekā personīga un Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra kopīgi veiktais pētījums.

Caur Latvijas bankām pēdējos gados izgājuši gan Ukrainas valsts iepirkumos pārmaksātie miljoni, gan arī Meksikas asiņainākā narkokarteļa dolāri. Liela daļa šo darījumu veikti, izmantojot ofšoru firmas, kas tirgotas tepat Rīgas centrā. Šo firmu izkārtnes direktori bija Latvijas izcelsmes. 

Jau vairāk nekā mēnesi Latvijas finanšu policija pēc Ukrainas milicijas lūguma meklē 71 gadu veco latvieti Ēriku Vanageli. Viņš un vēl viens Latvijas iedzīvotājs - Staņislavs Gorins, iesaistīti kādā Ukrainas krimināllietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros. Jau šopavasar abi vīrieši nonāca arī Ukrainas preses uzmanības centrā. Latvieši bija saistīti gan ar Somālijas pirātu nolaupīto Ukrainas kuģi, uz kura atklāja nelikumīgu ieroču kravu, gan arī Ukrainas valdības desmitiem miljonu pārmaksātu pretgripas vakcīnu iepirkumu. Minētie darījumi notika caur ārzonu kompānijām, kuru direktori bija latvieši, bet patiesie īpašnieki nezināmi. Apdrošināšanas brokeri Gorinu pavasarī TV3 raidījuma žurnālisti atrada niecīgā birojā Dzirnavu ielā. Viņš noliedza jelkādu saistību ar ofšoru darījumiem.

Pensionāru Vanageli policijai joprojām nav izdevies atrast. Izrādās, krievu presē par turīgu baņķieri dēvētais Vanagels ir bezpajumtnieks. Ofšoru kompānijās norādītajā adresē Matīsa ielā viņš nedzīvo. Pēc Vanageļa ilggadējas draudzenes teiktā, ofšoru direktors ir teju bomzis. 

Ticamāk, biznesa haizivis Vanagelis un Gorins dzīvē nav redzējuši Ukrainas miljonus. Abi ir tikai direktori uz papīra. Žurnālistiem zināms, ka abi latviešu direktori jau pirms pāris gadiem Finanšu policijā liecināja, ka pārdevuši savus parakstus kādai ofšoru reģistrēšanas kompānijai Smilšu ielā. Visticamāk, ka tieši šādā veidā Vanagelis kļuva par direktoru vismaz 300 Jaunzēlandē un vairākiem desmitu Anglijā un Panamā reģistrētu uzņēmu. 

Nekā personīga un Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru ir atklājuši vēl virkni latviešus, kas parādās kā izkārtnes īpašnieki simtiem Panamā, Belīzē, Britu Virdžīnu salās, Īrijā un Anglijā reģistrētos uzņēmumu. Vairumam no tiem kājas aug no firmas  International Overseas Services un tai pretī esošās, nu jau bijušās Parex bankas.

IOS pārstāvniecība Latvijā darbojas jau kopš 90.gadu vidus. Interneta mājas lapā tā piedāvā ātri reģistrēt ofšora kompāniju un saviem klientiem Ukrainā, Krievijā un Anglijā slavē mūsu banku priekšrocības.

Ciešākās saiknes IOS vienoja ar Parex banku. Starp izkārtnes direktoriem ir virkne bijušo Parex darbinieku - Juris Vitmanis, Gundega Emša, Elīna Zeņķe, Vija Rauda. Raudu ģimene šajā lokā ir interesantākā, jo ārvalstu kompāniju datu bāzēs parādās bijušie Parex bankas darbinieki, brālis un māsa - Vija un Mārtiņš Raudas, viņu tēvs Pēteris Rauda un māte Ligita Rauda. Galvenais šajā zirneklī ir Vijas Raudas vīrs - Gints Poišs. Viņš bija ilggadējs Parex bankas padomes priekšsēdētājs, par kuru maz zināms pat baņķieru aprindās. Poišs noliedza jel kādu saistību ar firmu IOS. 

Pētot līdzšinējās ofšoru pēdas, ir skaidrs, ka ar latviešu līdzdalību radītā naudas atmazgāšanas mašīna ļoti efektīvi "strādājusi", piemēram, sadarbībā ar ukraiņiem. Ofšori ar direktoriem no Latvijas organizējuši granātmetēju un tanku kontrabandu uz Somāliju, piedalījušies Ukrainas valsts medikamentu iepirkumos un vairāku simtu miljonu vērtā naftas platformu darījumā. 

Viens no spilgtākajiem piemēriem ir Somālijas pirātu nolaupītais ukraiņu fraktētais kuģis Faina. Iepriekš nebija zināms, ka tam ir daudz vairāk sakara ar Latviju, nekā varējām domāt.  Pirms trim gadiem daudzi juta līdz kādam Latvijas iedzīvotājam, kurš kopā ar pārējo apkalpi toreiz krita pirātu gūstā. 

Bet īstenība ir tāda, ka no Odesas izbraukušais kuģis patiesībā piederēja latviešu vadītai ofšoru kompānijai. Tas veda iespaidīgu nelegālu ieroču kravu. Uz klāja tam bija granātmetēji un 33 T-72 markas tanki. Tie bija ceļā uz Sudānu, kam ieročus piegādāt bija aizliegts. Tāpēc dokumenti bija noformēti vešanai uz Keniju. Starptautisks skandāls ap to ilga piecus mēnešus, īstie kuģa īpašnieki slēpās vienā no ārzonu paradīzēm Panamā zem vārda Waterlux AG, bet zem tā vēl caur divām firmām – jau pazīstamie latvieši Ēriks Vanagels un Staņislavs Gorins. Ar viņiem iespējams saistīt vēl trīs citas no Ukrainas sūtītās bruņojuma kravas, kur bija pretgaisa aizsardzības ieroči, krievu raķešu sistēma GRAD un pieci konteineri ar Kalašņikova automātiem.

Otra skaļa lieta, kur parādās latviešu vārdi ir Ukrainas valsts veiktie medicīnas iekārtu un zāļu iepirkumi caur firmu Olden Group LLC. Pirms trim gadiem tā it kā pārdeva Ukrainas piegādātājam Interfarm vakcīnas, bet patiesībā darījums bija fiktīvs. Iesaistītajai ofšoru ķēdei, kurā arī figurēja Vanagels, Gorins un vēl kāds latvietis Juris Vitmanis uzdevums bija uzpūst vakcīnu cenu. Netīrā peļņa, kas vēlāk sadalīta ar līdzdalībniekiem bija ievērojama. Piemēram, difterijas un stingumkrampju novēršanai izmantotās vakcīnas ražotājcena bija divi dolāri, bet to uz papīra pārdeva par astoņiem. Izmeklētāji no ASV pierādījuši, ka vakcīnu lietā nepilna gada laikā caur Parex banku ofšori palīdzējuši atmazgāt vismaz 23 miljonu dolāru peļņu. Par to Ukrainas valdība vērsās Oregonas tiesā un šovasar tā sodīja ar latviešiem saistīto Olden Group, piespriežot trīskārši atlīdzināt zaudējumus, atmaksājot atpakaļ Ukrainas valsts kasē 60 miljonus dolāru.  

Izpētot darījumus ar piecām Ukrainas lielākajām zāļu un medicīnas iekārtu firmām kopumā par 40 miljoniem dolāru, ASV izmeklētāji konstatējuši vēl citus gadījumus, kad vakcīnu mākslīgais uzcenojums varēja sasniegt 300%. Un tur arī ofšoros parādās latviešu nominālie direktori.

Trešā un, šķiet, skandalozākā lieta ir pavisam jauna. Šopavasar Ukrainas valstij piederošā naftas kompānija Черноморнефтегаз, kas iegūst naftu Melnajā jūrā, par naftas urbšanas ierīču piegādātāju pasludināja kārtējo ofšorkompāniju – Highway Investment Processing LPP. Tā reģistrēta pie britiem un ieguva līgumu par 400 miljoniem dolāru. Darījums piesaistīja Kijevas žurnālistu uzmanību. Viņi atklāja, ka par piedāvāto cenu iekārtu var ne tikai nopirkt, bet vēl arī apzeltīt, jo izrādījās, ka pa virsu pārmaksāti 150 miljoni dolāru. Papētot dziļāk, kā peļņas ieguvēja parādās tā paša Latvijas Gorina pārstāvētā firma, kas konkursā bija pieteikusies līdztekus ar atkal tā paša Vanageļa un vēl arī Intas Bilderes vārdu.

Taču vēl nekas nav beidzies. Vēl vairāk – pašlaik ir jau noslēdzies konkurss par otras urbšanas iekārtas piegādi. Un, lai arī no Ukrainas valdības puses bija saņemti solījumi, ka šoreiz viss notiks godīgi un caurspīdīgi un ka pirkums būs veikts pa tiešo no ražotājiem, tomēr nekas tāds nenotika. Tas liek domāt, ka iestrādātajai shēmai ir ietekmīgu Ukrainas politiķu piesegs, jo arī otrajā konkursā atkal bija pieteikušies divi ofšori un atkal to skaitā latviešu Gorins. Uzvaru gan beigās ieguva trešais pretendents – zīmīgi, ka arī no Latvijas, tikai šoreiz zināma firma ar pazīstamu seju. Tas ir Vasīlijs Meļņiks, ilggadējais Latvijas premjeru un prezidenta padomnieks ar savu Rīgas Kuģu būvētavu. Arī Meļņiks ukraiņiem izskatās tikai pēc starpnieka, jo arī Kijevā zin, ka Rīgas Kuģu būvētava pati naftas urbšanas ierīces neizgatavo. Meļņiks Nekā Personīga komentārus atteica līdz līgums nebūšot noslēgts, bet žurnālisti Ukrainā neslēpj aizdomas par kārtējo netīro darījumu. 

Pārstāvniecība firmai IOS, kas tirgo ofšorus komplektā ar latviešu nominālajiem direktoriem, atrodas pašā Kijevas sirdī – piecu minūšu attālumā no parlamenta. Ejot uz pretējo pusi tik pat īsā laikā var aiziet līdz kādam biroju debesskrāpim, kur mazā ofisā iekārtojusies arī Latvijas Aizkraukles bankas filiāle, kurai pirms dažiem gadiem telefona numurs sakrita ar ofšoru tirgotāju IOS.

Toties paši latviešu ofšoru tirgotāji Kijevā patlaban vairs nereklamējas. Tās durvis ir slēgtas un  nosaukuma plāksnīte ēkas fasādes pēkšņi pazudusi. Tikai kāds kungs no blakus dzīvokļa zināja teikt, ka kaimiņi izvākušies, bet kad tieši - neatceras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas