Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ultravioletā starojuma līmenis visu nedēļu saglabāsies augsts

Saules ultravioletā starojuma līmenis Latvijā līdz pat nedēļas beigām būs augsts, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes prognozes.

Ozona slāņa biezums virs Latvijas otrdien samazinājies līdz 300-315 Dobsona vienībām, tuvākajās dienās ozona daudzums stratosfērā svārstīsies robežās no 290 līdz 320 Dobsona vienībām.

Ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū sasniegs un, iespējams, pat pārsniegs septiņas balles. Sinoptiķi gan prognozē, ka nedēļas otrajā pusē būs vairāk mākoņu, kas bieži aizsegs sauli.

Uzturoties saulē ilgstoši, vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm, nēsāt galvassegu un saulesbrilles vai lietot saulessargu. Sauļojoties ieteicams lietot drošu aizsargkrēmu ar saules aizsargfaktoru ne zemāku par 15.

Dienas vidū, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, sauļojoties pirmo reizi sezonā, var iegūt apdegumus pat desmit minūtēs. Laikā no plkst.11.30 līdz 15.30 vajadzētu izvairīties no atrašanās tiešos saules staros. Īpaši no saules ietekmes jāsargā mazi bērni, atgādina mediķi.

Jūnijs un jūlija pirmā puse tradicionāli ir laiks, kad ultravioletais starojums ir visspēcīgākais. Ozona slānis, kas atrodas stratosfērā, daļēji aiztur saules ultravioleto starojumu, tādējādi pasargājot augus, dzīvniekus un cilvēkus no pārlieku augstas radiācijas. Ozona daudzumu stratosfērā mēra Dobsona vienībās; šogad ozona slānis virs Latvijas ir nedaudz plānāks nekā citus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas