Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Uzņēmumu reģistrs plāno izmaiņas datu sniegšanā

No nākamā gada reģistrs plāno bez maksas nodrošināt ziņas par uzņēmuma īpašniekiem, vadību un citu pamata informāciju. Vienlaikus privātās datu bāzes satraucas par Uzņēmumu reģistra monopola stāvokļa veidošanos un gatavojas vērsties Konkurences padomē, vēsta LNT ziņas.

Šobrīd oficiālajā reģistrā bez maksas par uzņēmumiem pieejama skopa informācija, bet plašāku informāciju par īpašniekiem un valdes locekļiem var iegūt, maksājot vismaz 6 eiro reģistram, vai pērkot informāciju no privātām datu bāzēm. 

Tomēr saistībā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likumā noteikto, ka dati no nākamā gada jānodrošina bez maksas, virzību varas gaiteņos sāk grozījumi likumā par Uzņēmumu reģistru, kas noteiks, cik daudz informāciju varēs redzēt, apmeklējot Uzņēmumu reģistra mājaslapu, ko redzēs autorizējoties caur Latvija.lv un kādus datus arī turpmāk varēs saņemt tikai pēc pamatota pieprasījuma.

Valsts galvenā notāre norāda, ka pamata datos par personām būs pieejams to personas kods. "Būs iespējams aplūkot aktuālo informāciju bez maksas, savukārt, ja gribēs pilnu informāciju, piemēram, vēsturi, publiskās daļas dokumentus, kas ir statūti, dibināšanas līgumi, gada pārskats - vajadzēs sevi identificēt, bet joprojām bez maksas", norāda Guna Paidere.

Tikmēr viens no senākajiem Uzņēmumu reģistra sadarbības partneriem Lursoft pauž satraukumu par Valsts reģistra monopola veidošanos. Par spīti atgādinājumiem jau gadu privātās datu bāzes nesaņem ar uzņēmumu darbību saistītus pamata dokumentus no Uzņēmumu reģistra, kurā tie būs redzami bez maksas autorizējoties, un kurus, tiesa, jau par maksu pats reģistrs izmantos analītisku datu sagatavošanai, tāpēc jau tuvākajās dienās Lursoft plāno vērsties Konkurences padomē. 

"Mums tas šķiet konkurenci ierobežojuši un mēs vērsīsimies Konkurences padomē, jo dokumentu pieejamība ir pats svarīgākais, lai veiktu kvalitatīvu klientu padziļinātu izpēti. Ja šie dokumenti nav pieejami, tad to nevar veikt. Tas nozīmē, ka faktiski tiek veidota uzņēmumu reģistra monopola situācija, kuru mēs nevaram pieļaut", pauž Lursoft pārstāve. 

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Vai tiešām starpnieku mafijas slaucamā gotiņa vairs nedos haļavas pieniņu?
Andris
A
Nekas tur par velti nebūs, grozījumos rakstīts, ka maksas izziņas paliek. UR esot noslēdzis daudzmiljonu līgumu ar kaut kādu firmu Emergn par šādu izziņu izniegšanas “tehnisko apkalpošanu”. Ar valsts rokām UR iekasēs naudiņu un maksās to privātam kantorim, kā tas bija pirms 10 gadiem, kad Lursoft monopolu Eiropas Savienība likvidēja kā konkurenci ierobežojošu sistēmu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas