Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vairāk gaisa un brīvības

Tikai negatīvs Covid-19 tests vien nebūs par pamatu atvieglojumiem.

Atvieglojumi vakcinētām un Covid-19 pārslimojušām personām vēršas plašumā. Visi atvieglojumi gan neattieksies uz tiem, kuriem ir negatīvs Covid-19 tests, bet kuri nav nedz vakcinējušies, nedz minēto slimību pārslimojuši. Par to ir vienojusies valdība.

Jānorāda, ka Covid-19 pārslimojis cilvēks izziņu par to var izņemt pie sava ģimenes ārsta. Tajā būs norādīts arī tās derīguma termiņš – 180 dienu pēc pirmā testa ar pozitīvu rezultātu. Veselības ministrijas sabiedrisko attiecību pārstāvis Oskars Šneiders skaidroja, ka šādas izziņas gan būs nepieciešamas tikai līdz 1. jūnijam, jo tad stāsies spēkā iekšzemes digitālie sertifikāti. Par to saņemšanas iespējām un citām tehniskām detaļām vēl tiks lemts. No 15. jūnija iekšzemes sertifikāti kļūs par daļu no Eiropas Savienības zaļā digitālā sertifikāta, kas pavērs plašākas ceļošanas iespējas. Jāpiebilst, ka Eiropas sertifikāts iekļaus arī tos, kuriem ir negatīvs Covid-19 tests.

Bez maskām

Līdztekus jau esošajiem atvieglojumiem, piemēram, iespējai neveikt rutīnas skrīninga testu un neievērot pašizolāciju, atgriežoties no Eiropas Savienības, Šveices un Lielbritānijas, jau ar šodienu vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas darba kolektīvos, amatiermākslas un sporta kolektīvos varēs nevalkāt masku, ja kolektīvs nav lielāks par 20 cilvēkiem.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) uzsvēra, ka šis izņēmums attieksies tikai uz pastāvīgiem kolektīviem, kuros ir vieni un tie paši cilvēki jeb savs «burbulis». Pagaidām nav plānots vakcinētiem un pārslimojušiem cilvēkiem atļaut nevalkāt masku veikalos un sabiedriskajā transportā. Tas lielā mērā saistīts arī ar kontroles iespējām, kas nav iespējamas sabiedriskās vietās

Līdz 1. jūnijam slēgtos un kontrolētos ne vairāk kā 20 cilvēku lielos kolektīvos apliecināt vakcinācijas un Covid-19 pārslimošanas faktu varēs, uzrādot vakcinācijas kartīti, e-veselības izdruku vai izziņu no ģimenes ārsta vai vakcinācijas iestādes.

Pēc 1. jūnija vakcinēti un pārslimojuši cilvēki jau varēs saņemt dažādus individuālus pakalpojumus, tostarp pašlaik tādus aizliegtus skaistumkopšanas pakalpojumus kā spa, masāža, dažādas kosmētiskās procedūras. Savukārt ēdināšanas pakalpojumi iekštelpās un publisku pasākumu apmeklēšana vakcinētajiem un pārslimojušajiem varētu būt pieejama no 15. jūnija.

Lai arī tas nozīmē, ka no 1. jūnija sāk strādāt visa skaistumkopšanas nozare, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Sabīne Ulberte tomēr pauda sašutumu, ka nozarei vēl tik ilgi liegts strādāt. D. Pavļuts gan argumentēja, ka pašreizējā epidemioloģiskā situācija, kas ir samērā slikta (augsti inficēšanās rādītāji un liela slimnīcu noslodze), neļauj atsākt sniegt minētos pakalpojumus ātrāk. 

Valdībā diskusijas izraisīja vairāku ministru neizpratne, kādēļ vakcinētām un izslimojušām personām, atgriežoties no Eiropas, lai arī nav jāievēro pašizolācija, tomēr jāveic Covid-19 tests. Tika minēts arī Igaunijas piemērs, kur šādas prasības nav. 

Veselības ministrs gan nebija gatavs šajā jautājumā piekāpties, skaidrojot, ka inficēties, lai arī vieglā un asimptomātiskā formā, var arī vakcinēts cilvēks, un ir risks, ka viņš var ievest un izplatīt dažādus vīrusa jauno celmu paveidus. Tieši Indijas un citu celmu dēļ arī vakcinētām personām jāveic tests, uzsvēra D. Pavļuts. 

Atvērs vairāk veikalu

Gan Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes priekšsēdētājs Egils Baldzēns, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aktīvi iestājās par to, lai visi atvieglojumi attiektos arī uz cilvēkiem ar negatīvu Covid19 testu. E. Baldzēns uzsvēra, ka tas ir svarīgi no cilvēktiesību un nediskriminācijas viedokļa.

Šis priekšlikums gan valdības atbalstu neguva. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) atgādināja, ka slimības inkubācijas perioda dēļ cilvēks ar negatīvu testu jau pēc pāris stundām var būt pozitīvs. Turklāt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) norādīja, ka Latvijai saistoši ir Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi un viens no tiem ir, ka atvieglojumi tikai vakcinētām un pārslimojušām personām nav pretrunā ar nediskriminācijas politiku. 

Tiesa, lemjot par citiem atvieglojumiem, valdība nonāca pretrunās pati ar sevi. Proti, tika pieņemts lēmums, ka televīzijas raidījumos, ja tie ilgst ilgāk par 15 minūtēm, masku varēs nevalkāt ne tikai vakcinētas un pārslimojušas personas, bet arī tie, kuriem ir negatīvs Covid-19 tests. Ar šādu lēmumu K. Kariņš nebija mierā, nosaucot to par nekonsekvenci un lūdzot pievienot savu īpašo viedokli, ka viņš neatbalsta izņēmumu attiecināšanu uz tiem, kuriem ir tikai negatīvs tests, bet kuri nav vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši. Minēto lēmumu K. Kariņš pat nosauca par pakļaušanos lobiju ietekmei. 

Līdztekus atvieglojumiem vakcinētām un pārslimojušām personām valdība arī nolēma, ka būs atļautas nodarbības ārtelpās līdz 20 cilvēkiem. Tāpat valdība apstiprināja Ekonomikas ministrijas virzītos grozījumus, kas paredz, ka tirdzniecības centros varēs darboties veikali ar atsevišķu ārēju ieeju. Ar to saprotama apmeklētāju piekļuve veikala telpām no ārējas atklātas teritorijas, piemēram, ielas vai pagalma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas