Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vairums ārvalstu investoru plāno palielināt investīcijas Latvijā

Vairums ārvalstu investoru plāno palielināt investīcijas Latvijā, secināts jaunākajā Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) veidotajā Ārvalstu investīciju vides indeksā 2020.

ĀIPL 2020.gada aptaujā ārvalstu investoriem Latvijā jautāts, vai uzņēmumi plāno palielināt investīcijas Latvijā. No 44 aptaujātajiem investoriem 30 uz jautājumu atbildējuši apstiprinoši, 12 investori atzinuši, ka neplāno palielināt investīcijas, savukārt divi investori pauduši, ka investīciju palielināšana būs atkarīga "no apstākļiem" vai arī viņi vēl nav pieņēmuši lēmumu.

"Attiecībā uz turpmākajiem investīciju plāniem pausti gan ļoti pozitīvi, gan ļoti negatīvi vērtējumi, tomēr ir daudz vairāk pozitīvo nekā negatīvo atbilžu," norādīja pētījuma autori.

Tostarp kāds informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmuma pārstāvis pētījuma autoriem norādījis, ka viņam investīciju apetīte bija augstāka pirms Covid-19 krīzes, tomēr tagad tā ir piesardzīgāka. Vienlaikus uzņēmuma attieksme pret investīciju turpināšanu ir pozitīva.

Finanšu sektorā strādājošs investors atzinis, ka uzņēmums investē visu laiku, jo tic Latvijai. Šis uzņēmums plāno investēt 10-20 miljonus eiro.

Savukārt kāds ražošanas uzņēmuma pārstāvis norādījis, ka turpmāko trīs gadu laikā plāno Latvijā investēt vairāk nekā 100 miljonus eiro. Kādu citu ražošanas uzņēmumu investēt mudina gaidāmā dzelzceļa projekta Rail Baltica sniegtās iespējas.

Izvērtējot galvenos ekonomikas konkurētspējas virzītājus 2020.gadā, ārvalstu investori Latvijā lēnāko progresu saskata nenoteiktības mazināšanas, nodokļu sistēmas, kā arī demogrāfijas jomās. Investori joprojām norāda uz būtiskiem trūkumiem neētiskas vai nelikumīgas rīcības novēršanā, kā arī uzņēmējdarbības likumdošanas kvalitātē. Savukārt daudz pozitīvāk tiek vērtēts progress attiecībā uz finanšu sektora stabilitāti, valdības atbalstu un komunikāciju ar politikas veidotājiem.

Pētījumā secināts, ka nedaudz vairāk kā puse no 44 lielāko ārvalstu uzņēmumu pārstāvjiem, kas piedalījās pētījumā, vismaz daļēju progresu saskata arī darbaspēka pieejamības, izglītības un zinātnes kvalitātes, veselības aprūpes un tieslietu sistēmas jomās.

No 2020.gada septembra līdz novembra sākumam pētījumā intervēti 44 augstākā līmeņa vadošie darbinieki, kuri pārstāv uzņēmumus, kas veido 16% no Latvijas kopējiem nodokļu ieņēmumiem, 13% no kopējās peļņas un nodarbina 10% no kopējā darbaspēka uzņēmumos, kuru apgrozījums pārsniedz 145 000 eiro un kam ir 50% ārvalstu kapitāla.

ĀIPL Ārvalstu investīciju vides ziņojums ir ikgadējs pētījums, kas tiek veikts sesto gadu. Tas novērtē Latvijas ekonomikas konkurētspēju no ārvalstu investoru skatupunkta, identificējot būtiskākos izaicinājumus uzņēmējdarbības vidē. Pētījums ir balstīts uz intervijām ar ārvalstu kapitāla uzņēmumiem, kuras veikusi ĀIPL sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas