Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdība atļauj Marguerite Gas piederošās Conexus akcijas pārdot Japānas Marubeni fondam

Ministru kabinets otrdien lēmis atļaut Marguerite Gas piederošās Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora a/s Conexus Baltic Grid (Conexus) akcijas pārdot Japānas kompānijas Marubeni fondam MM Infrastructure Investments Europe Limited, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Marguerite Gas pieder 29,06% Conexus akciju.

EM norādīja, ka Conexus ir vienīgais dabasgāzes pārvades sistēmas operators Latvijas teritorijā un šāda veida darījuma īstenošana ir iespējama tikai ar Ministru kabineta akceptu atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajai procedūrai, izvērtējot attiecīgā darījuma ietekmi uz nacionālajām interesēm.

Ministrijā atgādināja, ka Conexus bija jānodrošina, ka līdz 2020.gada 1.janvārim Marguerite Gas un Krievijas uzņēmums Gazprom pārdod sev piederošās Conexus akcijas. Marguerite Gas plānojis sev piederošās 29,06% Conexus akcijas pārdot Japānas kompānijai Marubeni fondam.

Joprojām nav zināms, vai un kuram investoram decembra beigās sev piederošās Conexus daļas izsolē pārdevis Gazprom.

LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi Conexus ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Conexus jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas Gazprom un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otrs nosacījums paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra Gazprom nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt Conexus, proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim Conexus jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada Marguerite Gas vienlaicīga dalība gan Conexus, gan Latvijas gāzē.

Latvijas gāze ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators a/s Gaso. Savukārt Conexus ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.

Top komentāri

ruksis
r
Kāda jēga dzēst komentārus? Raksts pats jau tik interesants nav.
Domāts ASV Vēstniecībai !
D
Suņi pazūdiet okupanti no Latvijas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas