Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Valkas mērs: Dzemdības Valgā topošajām māmiņām no Valkas ir ērtākas

Topošās māmiņas no Valkas nereti mēdz dzemdībām izvēlēties Valgas slimnīcu gan tās ģeogrāfiskais tuvuma dēļ salīdzinājumā ar alternatīvu - Vidzemes slimnīcu -, gan bērna pūriņa lielumu, turklāt Valgas slimnīcā strādā kādreizējais Valkas medicīniskais personāls, aģentūru LETA informēja novada domes priekšsēdētājs Kārlis Albergs (LZS).

Valkas mērs norādīja, ka pēc būtības prakse dzemdēt Valgas slimnīcā nav nosodāma, jo "katrs taču izvēlas to, kas viņam ir ērtāks un izdevīgāks", piebilstot, ka pūrs, ko izsniedz jebkura Igaunijas slimnīca, ir ievērojami lielāks nekā slimnīcu sniegtais Latvijā. Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila šo faktu skaidro ar valsts piešķirto finansējumu dzemdību nodrošināšanai. Pēc viņas teiktā, Igaunijā šī summa par vienu pasaulē nākušo bērnu esot trīs līdz četras reizes lielāka nekā Latvijā.

Jau ziņots, ka pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) lūguma Igaunijas veselības apdrošināšanas fonds izmeklēs 58 gadījumus, kuros 2011.gadā Latvijas iedzīvotājas Igaunijas slimnīcā Valgā izmantojušas Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK) veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai. Kā skaidroja NVD pārstāve Laura Lapiņa, dienestam ir aizdomas, ka vairākas Latvijas sievietes braukušas uz Valgas slimnīcu plānveida dzemdībās un izmantojušas EVAK saņemtās veselības aprūpes apmaksai.

Viņa arī iepriekš skaidroja, ka EVAK nav paredzēta plānveida pakalpojumu apmaksai citā valstī, kur šī karte darbojas, bet gan neatliekamās un nepieciešamās veselības aprūpes apmaksai atpūtas vai darba braucienu laikā, studējot vai izejot mācību praksi, darba meklēšanas laikā un tamlīdzīgos gadījumos.

Lai arī bērnu laišana pasaulē Valgas slimnīcā, pēc Alberga teiktā, esot ierasta prakse Valkas topošo māmiņu vidū, tomēr par konkrētiem apmaksas veidiem vai apdrošināšanas karšu izmantošanu Valkas novada pašvaldībai informācijas neesot.

Arī Valgas slimnīcas dzemdību nodaļā aģentūrai LETA apstiprināja, ka latviešu dzemdības Valgā nav retums un arī norēķināšanos ar EVAK, pēc slimnīcas pārstāvju domām, nevar uzskatīt par pārkāpumu. Aizdomas par dzemdībām, kas nav bijušas spontānas, slimnīcas pārstāve noliedza, apgalvojot, ka slimnīcā tiek pieņemtas tikai šādas dzemdības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas