Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts kontrole revīzijā RPIVA atklāj haosu grāmatvedības uzskaitē

Valsts kontrole revīzijā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA) atklājusi haosu grāmatvedības uzskaitē, portālu Diena.lv informēja revīzijas iestādes pārstāve Zane Ozola.

Valsts kontrole, veicot finanšu revīziju par Izglītības un zinātnes (IZM) ministrijas 2017.gada pārskata sagatavošanas pareizību, ir sagatavojusi starpziņojumu par RPIVA materiālo vērtību inventarizāciju augstskolas likvidācijas procesa ietvaros. Revīzijas ziņojums ir sagatavots, lai informētu par trūkumiem RPIVA likvidācijas procesā, kurā paredzēts, ka Latvijas Universitāte (LU) un J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (LMA) pēc RPIVA  reorganizācijas pārņem tās materiālās vērtības.

Ozola atgādināja, ka Ministru kabinets šī gada aprīlī pieņēma lēmumu par RPIVA reorganizāciju, tai skaitā paredzot, ka atbilstoši realizētajām studiju programmām, RPIVA materiālās vērtības ir nododamas LU un LMA. Atbilstoši augstskolas likvidācijas plānam, bija jāveic RPIVA materiālo vērtību inventarizācija, fiksējot situāciju uz šī gada 1.maiju. 

Atbilstoši grāmatvedības datiem, RPIVA rīcībā ir materiālās vērtības aptuveni 1,5 miljonu eiro apmērā. Valsts kontrole, izlases veidā veicot inventarizāciju (pārliecinoties, ka materiālās vērtības ir identificējams, to atrašanās vieta un daudzums atbilst grāmatvedības uzskaitē minētajam) un salīdzinot iegūtos rezultātus ar augstskolas inventarizācijas kopsavilkumu par stāvokli uz šī gada 1.maiju, konstatēja, ka nevar paļauties uz RPIVA veikto inventarizāciju.

Pārbaudes laikā revidenti secināja, ka RPIVA, nav apzinājusi un uzskaitījusi visas tās  lietojumā esošās  mantas, uz materiālajām vērtībām nav norādīti inventarizācijas numuri, uzskaitē norādīta nepilnīga informācija par pamatlīdzekļiem, materiālās vērtības netiek klasificētas atbilstoši to lietošanas ilgumam, materiāli atbildīgās personas nodevušas inventāru citām personām, nenoformējot aktus u.tml. Valsts kontrole atzīmē, ka revidenti pārbaudes laikā konstatēja arī tādu inventāru, kas nemaz nav iekļauts uzskaitē, taču tiek lietots, piemēram masīvkoka galdu, velotrenažieri un digitālās klavieres.

Konstatētās kļūdas norāda, ka RPIVA ilgstoši nav bijusi iekšējās kontroles sistēma, kas ļautu uzskaitīt un apzināt tās īpašumā esošās materiālās vērtības.  Tāpat nav ievērotas normatīvo aktu prasības par inventarizācijas veikšanu. RPIVA formāli veicot inventarizāciju nav pildījusi arī Ministru kabineta rīkojumu par likvidācijas procesu.

"Ar nožēlu jāsecina, ka vēl joprojām ir iestādes, kas nav iemācījušās uzskaitīt materiālās vērtības. Trūkumi RPIVA uzskaitē liecina arī par Izglītības un zinātnes ministrijas ilgstošu nevērību un formālu pieeju, pārvaldot savā padotībā esošu augstskolu," pauda valsts kontroliere Elita Krūmiņa

28.septembrī – divas dienas pirms RPIVA pievienošanas LU – Valsts kontrole veica atkārtotu pārbaudi un konstatēja tās pašas nepilnības, kas liecina, ka materiālo vērtību uzskaitē nav veiktas izmaiņas  un kontroles nav uzlabojušās.

Top komentāri

a13
a
Jebkurš pieredzējis valsts vai pašvaldības iestādes/uzņēmuma saimniecības daļas vadītājs šito lasot smīn bārdā... Atraduši niekus, par ko cepties. Skaldot budžeta naudu , īstās skaidas krīt citur.
Skolotājs
S
Bet palieliniet man algu ! Kad šie tur shēmoja un zaga es biju klāt, bet nebiju kopā ar viņiem. Neesmu vainīgs.
Šadurkis
Š
Būtu sūdzējušies tad, kad nevar atrast klavieres! Bet, lai uzlietu žļuru... der da jebkas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas