Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valsts pētījumu programmai sporta nozarē atvēl 4,5 miljonus eiro

Valdība otrdien nolēma valsts pētījumu programmai "Sports" novirzīt 4,5 miljonus eiro, lai attīstītu pētniecību veselības un sporta nozarē.

Argumentējot naudas piešķīruma nepieciešamību, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pauž, ka pētniecības sportā attīstībai noteicošs ir valsts pasūtījuma pieaugums caur stabilām un ilgtermiņā nodrošinātām valsts pētījumu programmām. Tas ļautu vidējā termiņā sniegt papildu finansējumu nozarei, vienlaikus nosakot valstiski nozīmīgas tematiskās prioritātes un veidojot zinātniski pamatotos datos un analīzē balstītas rekomendācijas rīcībpolitikas pilnveidošanai.

Ar programmas palīdzību plānots identificēt un pētīt tādus Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgus jautājumus, kuru risināšanai ir nepieciešams fokusēt Latvijas zinātnisko institūciju darbu un noteikt zinātniskus uzdevumus.

Par programmas virsmērķi noteikta Latvijas sporta kapitāla un tā potenciāla efektīva izmantošana valsts ilgtspējīgai un sabiedriskai labklājībai, attīstot sporta zinātnisko un analītisko uz datiem balstīto bāzi, kā arī stiprinot materiālzinātnisko un medicīnisko kapacitāti ilgtspējas un efektivitātes veicināšanai sportā.

Ministrija apņēmusies attīstīt pētniecības metodes un zināšanu bāzi par sportam nepieciešamo inovatīvu inženierzinātņu un tehnoloģiju resursu ražošanā un pielietojamībā, kā arī par sportistu veselību, funkcionālām spējām, treniņu metodikām un pieejām sasniegto rezultātu efektivitātes paaugstināšanai. Tāpat iecerēts attīstīt pētniecības metodes un metodoloģisko pieeju Latvijas sporta nozares ietekmes novērtēšanai uz tautsaimniecību, lai stiprinātu saikni starp pētniecību, publisko pārvaldi un sabiedrību.

Sagaidāms, ka pētniecības rezultāti tiks prezentēti zinātniskajās konferencēs. Tāpat plānots izstrādāt ziņojumus par pētījumu programmā izmantotajām metodikām, kā arī par rīcībpolitikas ieteikumiem un tās ietekmi.

Par programmas virsmērķi, mērķi un uzdevumiem, kas nodrošinātu sporta nozares attīstību, vienojusies programmas stratēģiskā padome. Tās sastāvā ir IZM, Veselības ministrijas, Latvijas Antidopinga biroja, Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktoru padomes, Latvijas Sporta medicīnas asociācijas un Latvijas Universitātes pārstāvji.

Programmas aktivitātēs iecerēts iesaistīt arī doktorantus, doktora grāda pretendentus un jaunos zinātniekus.

Programmu iecerēts īstenot līdz 2026.gadam, tās vidussposma izvērtējuma laikā paredzot uzsākt darbu pie programmas pagarinājuma nākamajam periodam, lai nodrošinātu tās nepārtrauktību.

Programmas īstenošanu bez papildu finansējuma piešķiršanas var pagarināt līdz vienam gadam, ja tas ir nepieciešams programmas un tās projektu rezultātu nostiprināšanai un publiskošanai, atzīmēja IZM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas