Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts policija: "Neredzamie gājēji" arī šogad ir problēma

Pagājušajā diennaktī Vidzemē ceļu satiksmes negadījumos cietuši trīs gājēji, vismaz divi no kuriem notriekti, jo gāja pa ceļu bez atstarotājiem, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Vakar ap plkst.7 Smiltenes pagastā kāds transportlīdzekļa vadītājs uzbrauca diviem gājējiem, kuri atradās uz ceļa braucamās daļas bez jebkādiem atstarojošiem elementiem. Savukārt Valmierā, Raiņa ielā, kāds šoferis uzbrauca gājējam, kurš šķērsoja ielu tam neparedzētā vietā. Visas cietušās personas nogādātas medicīnas iestādēs, sacīja Vaskāne.

Pēc Vaskānes vārdiem, VP statistika uzskatāmi rāda, ka "neredzamie gājēji" ir problēma.

Lai arī katru gadu tiek runāts par nepieciešamību būt labi pamanāmiem, aizvien ir cilvēki, kuri joprojām uzskata, ka viņi jebkurā situācijā un jebkurā diennakts laikā uz ceļa ir redzami.

Līdzīgi "grēko" arī velo­braucēji, kuri radot vēl lielāku bīstamību, pārvietojoties pa ielām un ceļiem bez apgaismes ierīcēm un vēl tumšā apģērbā. Ceļu satiksmes negadījumu, kuros iesaistīti velosipēdisti, netrūkst arī gaišajos gadalaikos, tagad tas kļūst vēl aktuālāk, paziņoja Vaskāne.

Lai gan ceļu satiksmes noteikumos minēts, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem, cilvēkiem ir priekšstats, ka uz pilsētu tas neattiecas.

VP atgādina, ka gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem jārūpējas par savu redzamību. Dažkārt arī uz apgaismota ceļa šoferiem grūti saskatīt gājējus, bet gaismu atstarojošie elementi vai vestes jau laikus signalizē vadītājam, ka ceļu satiksmē piedalās arī gājējs.

"Tāpat atgādinām gājējiem, šķērsojot ielu, pārliecināties, vai automašīnas vadītājs gājēju redz un vai paspēs nobremzēt," sacīja Vaskāne.

 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka valsts policija gan ir spiesta pieminēt "neredzamos gājējus" skaudrās līķu statistikas dēļ, tomēr... neveic ne piekto daļu no tiem pasākumiem, kas vērsti pret autobraucējiem. Jo. No melnā pufaikā un melnās biksēs ar melnu mugursomu un melnos zābakos slājošā gājēja visbiežāk nav ko paņemt. Autovadītājam parasti ir ko paņemt. Un vēl... no savas pieredzes zinu, ka gājēja pārliecināšana kļūt redzamam ir ārkārtīgi mokošs, bezperspektīvs pasākums, arī ar to policijai negribas piņķerēties. Mans piedāvājums - dot policijai tiesības līmēt uz tumšo gājēju apģērba atstarojošas uzlīmes. Ja tumšais gājējs atsakās no uzlīmes - sods 100 eiro. Protams, ka viņš tos nevar samaksāt, tāpēc izvēlēsies uzlīmi.
Faktiirspītīgi
F
Kājām-gājēji parasti nav arī auto-braucēji, tāpēc tumšo gājēju problēmu vienkārši NESAPROT.
Pareizaissecinājums
P
Spriežot pēc komentāru skaita, šī problēma nevienu neinteresē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas