Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valsts prezidenta vizīte Kazahstānā

No 2.jūnija līdz 4.jūnijam Valsts prezidents Andris Bērziņš oficiālā vizītē apmeklē Kazahstānas Republiku, kur tiekas ar valsts augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu abu valstu sadarbības paplašināšanas iespējas gan politiskā dialoga, gan ekonomiskās sadarbības jomās, kā arī iespējas turpmāk attīstīt Ziemeļu transporta tīklu, portālu Diena.lv informēja Valsts kancelejā.

Uzsākot vizīti Kazahstānā, Valsts prezidents Karagandas reģionā Spaskā atklāja pieminekli politiski represētajiem no Latvijas. Latvijas vēstniecība Kazahstānā kopīgiem spēkiem ar Latvijas politiski represēto biedrību, Rīgas pieminekļa aģentūru, Latvijas Dzelzceļu un Latvijas Pastu uzstādījuši pieminekli politiski represētiem Latvijas pilsoņiem, kas tika izsūtīti uz Kazahstānu pagājušā gadsimtā. Pieminekli veidojis tēlnieks Pauls Jaunzems. Spaskas ciems dažādos gados no 1931. līdz 1959.gadam bija politisko ieslodzīto nometne, kas savas lielākās paplašināšanas periodā līdzinājās Francijas teritorijai. Nometnē atradās 1074 latvieši. Praktiski katrs trešais no represētajiem latviešiem atradies Kazahstānas nometnēs. Tāpat Karagandā Andris Bērziņš tikās Karagandas pilsētas mēru Bauržanu Abdiševu.

3.jūnijā A.Bērziņš tiksās ar Kazahstānas prezidentu Nursultanu Nazarbajevu, lai apspriestu abu valstu politisko sadarbību un īpaši sadarbības ekonomikas jomā uzlabošanas iespējas, kā arī sadarbību izglītības jomā. Valsts prezidents tikās arī ar Kazahstānas Ministru prezidentu Akmetovu Seriku Nigmetoviču un Kazahstānas Republikas Parlamenta priekšsēdētāju Nigmatulinu Nurlanu Zaurulajeviču, lai pārrunātu gan konkrētas iespējas dažādu starptautisko projektu ietvaros, gan parlamentārās sadarbības paplašināšanu starp abām valstīm.

A.Bērziņš arī piedalījās arī Kazahstānas-Latvijas biznesa forumā, uzsverot tiešu kontaktu veidošanas nozīmi starp uzņēmējiem, lai īstenotu veiksmīgus projektus. Arī 4.jūnijā, turpinot diskutēt par šo Latvijai nozīmīgo jautājumu, Valsts prezidents Almatā piedalīsies arī pie Latvijas un Almatas uzņēmēju tikšanās. Biznesa delegācijā iekļauti 66 Latvijas uzņēmēji, kuri pārstāv visplašāko jomu spektru.

Noslēdzot vizīti Astanā, A.Bērziņš piedalīsies Latvijas vēstnieka Kazahstānā Jura Maklakova rīkotajā pieņemšanā, kuras laikā viņš akciju sabiedrības Kazahstānas dzelzceļš prezidentam  Askaram Maminam pasniegs piešķirto Latvijas valsts augstāko apbalvojumu – Atzinības krustu, ieceļot viņu par Atzinības krusta lielvirsnieku. Askars Mamins apbalvots par par lielo personīgo ieguldījumu Latvijas-Kazahstānas savstarpējās sadarbības veicināšanā, tā sauktā, Ziemeļu transporta tīkla attīstībā.

Savukārt Almatā 4.jūnijā Valsts prezidents tiksies ar Almatas pilsētas mēru Akmecanu Smaguloviču Jesimovu, kā arī apmeklēs Madeu sporta kompleksu un Almati kalnu kūrortu Shymbulak.

Valsts prezidentu oficiālajā delegācijā pavadīs pieci ministri: ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, veselības ministre Ingrīda Circene un zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Saeimu pārstāvēs Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dūklavs un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju - valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs. Delegācijā pārstāvēta arī LIIA tās direktora Andra Ozola personā, bet Latvijas – Kazahstānas lietišķās sadarbības padomi pārstāvēs Latvijas dzelzceļa prezidents Uģis Magonis.

Izglītības un kultūras jomas pārstāvēs Rīgas Tehniskās universitātes prorektore Gita Rēvalde, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas rektore Irina Senņikova, Rīgas Stradiņa universitātes prorektors Toms Baumanis, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, Latvijas Universitātes prorektors Andris Kangro, Latvijas Universitātes Mācību prorektors un Akadēmiskā departamenta direktors Ojārs Judrups, Banku augstskolas programmu direktore Dita Danosa, Latvijas Nacionālās operas tehniskais direktors Vilmārs Šadris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas