Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Valsts valodas centrs pērn kopumā uzlicis naudas sodus 21 000 lata apmērā

Valsts valodas centrs (VVC) saistībā ar latviešu valodas lietošanu pērn administratīvo pārkāpumu lietās uzlicis naudas sodus par kopējo summu 21 000 latu.

Valsts valodas lietojuma pārkāpumu, salīdzinot ar gadu iepriekš, nav kļuvis vairāk.

Tieslietu ministrijas pērnā gada publiskais pārskats liecina, ka VVC pērn uzņēmumos, iestādēs un organizācijās veicis 3940 pārbaudes, tai skaitā 2100 profilaktiskās pārbaudes.

Pērn saņemtas un izskatītas 815 fizisku un juridisku personu sūdzības par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem valsts valodas lietošanas jomā, pārbaudīta 5400 darbinieku un pašnodarbināto personu valsts valodas lietojuma atbilstība normatīvo aktu prasībām.

Tāpat pērn veiktas 11 240 valsts valodas prasmes apliecību autentiskuma pārbaudes, konstatētas 470 valsts valodas prasmes apliecības ar viltojuma pazīmēm, izskatītas 2075 administratīvo pārkāpumu lietas, no tām 812 lietās uzlikts naudas sods par kopējo summu 21 000 lati.

2009.gadā uzlikts naudas sods par kopējo summu 19 800 lati, bet konstatētas 576 valsts valodas prasmes apliecības ar viltojuma pazīmēm.

Fiziskām un juridiskām personām VVC pērn sniedzis 57 rakstveida izziņas un 6100 konsultācijas valsts valodas lietošanas jautājumos.

Lai nodrošinātu jaunu terminu izstrādi, apkopoti un brīvpieejas datubāzē publiskoti 22 711 jauni termini.

VVC ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas, īstenojot valsts politiku, kā arī uzraugot un kontrolējot normatīvo aktu ievērošanu valsts valodas jautājumos, nodrošina latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas