Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vardarbība nolaidības dēļ

Pērn vairāk nekā 300 reižu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) personāls vērsās pie atbildīgajām iestādēm, ziņojot par sociāli nelabvēlīgiem apstākļiem vai vardarbību, kurā cietis bērns, otrdien lasāms avīzē Diena.

Taču arī bērnu skaits, kuri cieš no netiešas vardarbības, piemēram, traumām, suņu kodumiem, gūst apdegumus, apēd svešķermeņus, ir ļoti liels – pērn tādi bija vairāk nekā 21 000 bērnu. Turklāt situācija pēdējo piecu gadu laikā nav uzlabojusies. Mediķi uzsver vecāku atbildību un sabiedrības ieinteresētību, kas šobrīd nav pietiekama.

Pagājušajā nedēļā BKUS nokļuva 11 gadu vecs zēns, kurš ļoti smagas traumas guva, ar velosipēdu krītot no skeitparka rampas. Slimnīcā par viņa dzīvību cīnījās trīs stundas, bet izglābt nespēja. Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe Dienai stāsta, ka zēns bijis bez ķiveres un papildus nopietniem iekšējiem sasitumiem guvis arī ļoti smagu galvas traumu.

Pirms kāda laika slimnīcā nokļuva arī jaunietis, kura plaušu rentgens pieļāva 15 dažādas diagnozes, tajā skaitā plaušu vēzi. Tikai tad, kad dziļākās sarunās noskaidrots, ka viņš nodarbojas ar "uguns spļaušanu" un degšķidrums ir ierauts plaušās, rasts skaidrojums un jaunieša dzīvība izglābta.

Šie ir divi spilgtākie gadījumi, ko atmiņā atsauc Snipe, bet līdzīgas situācijas slimnīcā ir katru dienu. Pērn BKUS nonāca 21 838 bērni, kas cietuši no tiešas un netiešas vardarbības – vairums šo traumu ir novēršamas un ar lielāku pieaugušo un sabiedrības atbildību nemaz nenotiktu, uzskata mediķi. Snipe ar nožēlu vēl atzīmē, ka no netiešas vardarbības ik gadu cieš vairāk bērnu nekā piedzimst.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 3. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas