Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Varēs izvēlēties vietu un laiku

Iedzīvotāji, kuri pieder pie prioritārajām grupām, kurām ir uzsākta vakcinācija pret Covid-19, bet kuri vēl nav saņēmuši paziņojumu par konkrētu vakcinācijas vietu un laiku, nu var ieiet portālā Manavakcina.lv un paši pieteikties vakcinācijai uz sev vēlamo laiku un vietu.

Jāuzsver, ka vēlreiz nav jāreģistrējas, ir tikai jāieiet savā profilā un jāizvēlas sev vēlamā vieta un laiks. Cilvēki, kas nav reģistrējušies Manavakcina.lv, var to izdarīt un arī izvēlēties vietu un laiku. Kad sāksies masveida vakcinācija, šādas iespējas būs visiem iedzīvotājiem, ne tikai tiem, kuri pieder prioritārajām grupām. Ja cilvēkam kādu iemeslu dēļ nepieciešams veikt izmaiņas sākotnēji norādītajā vakcinācijas vietas vai laika izvēlē, arī to būs iespējams izdarīt vietnē Manavakcina.lv.

Par to paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P), informējot, ka ir sākusies darboties IT sistēma ViVaT jeb Vienotais vakcinācijas tīkls, kura ietvaros arī notika šādu iespēju izveide portālā Manavakcina.lv. Ministrs arī neizslēdz iespēju – ja atkal masu vakcinācijas centros būs tā sauktās dzīvās rindas, kādas bija aizvadītajā nedēļā, tad tā vietā, lai stāvētu fiziski rindā, cilvēki varēs uz konkrētu laiku pierakstīties Manavakcina.lv. 


Saslēgs vienā tīklā

Ārstniecības iestādes jau sākušas izvietot savus vakcinācijas kalendārus sistēmā, lai pacienti redzētu, kādi laiki ir pieejami. Tiesa, jāņem vērā, ka ārstniecības iestāžu vakcinācijas kalendāri ir cieši saistīti ar to, cik vakcīnu piegādāts konkrētajai iestādei un kādas ir to kopējās piegādes Latvijā. Vakar ViVaT bija pieejami vairāk nekā 2600 ārstniecības iestāžu pieraksti vakcinācijai pret Covid-19. Arī tie cilvēki, kas vakcīnai vēlas pieteikties telefoniski (8989), varēs paši izvēlēties sev vēlamo vakcinācijas vietu un laiku. Telefoniski šāda iespēja būs pieejama no 26. aprīļa.  

Sistēma ViVaT līdztekus pilnveidotajam portālam Manavakcina.lv vienotā tīklā saslēgs arī visas ārstniecības iestādes, kas veic vakcināciju (ap 7000). Līdz ar to vienuviet parādīsies visi dati par to, cik vakcīnu konkrētajā dienā ir pieejamas katrai iestādei, kas veic vakcināciju, un cik gara ir rinda. Tāpat būs iespējams redzēt visu hronisko slimnieku reģistrus. Pavļuts stāsta, ka līdz šim iegūt datus par to, kādi ir vakcīnu atlikumi katram no vakcinācijas veicējiem, bija iespējams, tikai katru no tiem telefoniski vai ar e-pasta palīdzību aptaujājot.

ViVaT ļaus ārstniecības iestādēm integrēt savus kalendārus sistēmā, būs pieejama informācija par iedzīvotāju piederību prioritārajai grupai, tā ļaus ērti pasūtīt vakcīnas, kā arī ļaus reģistrēt vakcinācijas faktu e-veselībā. Ārstniecības iestādēm, tostarp ģimenes ārstu praksēm, nebūs jāuzstāda jauna programmatūra, jo ViVaT būs savietojama ar esošajām sistēmām, ar kurām tās strādā, piemēram, SmartMedical, Ārsta Birojs, Medius un ProfDoc.


72 centi uz iedzīvotāju

Vakcinācijas biroja informācijas tehnoloģiju koordinators Māris Dreimanis stāsta, ka ViVaT kopējās izmaksas ir 1 450 330 eiro. Sistēmas izstrāde izmaksājusi 817 500 eiro, tai skaitā vakcinācijas IT risinājuma kodola izstrāde – 473 352 eiro, integrācija ar ārstniecības iestāžu IT sistēmām – 232 320 eiro. Pārējās izmaksas veido serveru infrastruktūras īre, Nacionālā veselības dienesta sistēmas uzturēšanas darbaspēks, kā arī iedzīvotāju digitālā apziņošana. Dreimanis uzsver: projekta izmaksas uz vienu vakcinējamo (rēķinot uz 1 200 000 iedzīvotāju) ir 72 centi, kas ir vidēji mazāk salīdzinājumā ar šādas sistēmas izmaksām citās valstīs. 

ViVaT izstrādāja SIA ZZ Dats sadarbībā ar uzņēmumiem Kleintech Services, Mobilly, Blue Bridge Technologies, Meditec un Rixcat. ZZ Dats valdes priekšsēdētājs Edžus Žeiris norāda, ka sistēma pašlaik darbojas testa režīmā un pirmās divas nedēļas tās darbība tiks rūpīgi uzraudzīta, lai saprastu, vai nav kādi traucējumi, kāda ir tās ātrdarbība.

Veselības centru apvienības Klientu apkalpošanas centra, kas ir viens no lielākajiem vakcinācijas veicējiem, vadītāja Lolita Ķerve ir gandarīta par jauno sistēmu, jo tā atslogos zvanu centrus. Līdz šim Vakcinācijas birojs nosūtīja sarakstus ar prioritāri vakcinējamajiem, kuri bija jāapzvana un ar kuriem bija jāvienojas par potes saņemšanas laiku un vietu. Ķerve cer, ka tagad tie pacienti, kuriem ir digitālās prasmes, paši to izdarīs un zvanu centrs varēs primāri pievērsties senioru apziņošanai, kas paši, visticamāk, jaunās tehnoloģiju iespējas neizmantos. 

Pašlaik notiek šādu prioritāro grupu vakcinācija: ārstniecības iestāžu darbinieki, pacienti pēc medicīniskām indikācijām, kuriem saskaņā ar ārsta lēmumu nepieciešama nopietna medicīniska manipulācija, pacienti un donori pirms orgānu vai cilmes šūnu transplantācijas, pacienti, kas ilgstoši uzturas stacionārā ārstniecības iestādē, ilgstošās sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki, seniori 70 plus un 60 plus, personas ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, personas, kuras aprūpē smagi slimu cilvēku, pedagogi, kas atsāk darbu klātienē, personas, kas tieši saistītas ar Tokijas olimpiskajām spēlēm, un Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas