Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VDK izpētes komisijas darbu paplašinās Publiskās atmiņas centrs

Bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas zinātnisko darbu okupācijas totalitārā režīma kontroles un represīvo institūciju izpētē turpinās Publiskās atmiņas centrs, aģentūru LETA informēja komisijas pārstāve Elīza Nikola Sveržicka.

Pēc viņas paustā, Publiskās atmiņas centru izveidojuši zinātniskās izpētes komisijas locekļi 3.maijā. Tā mērķi ir akadēmiski kvalitatīvas, zinātnē balstītas totalitāro okupācijas režīmu pētniecības veikšana Latvijā, demokrātiskas un atbildīgas nacionālās publiskās atmiņas politikas un sabiedrības publiskās atmiņas izglītošanas veicināšana, publiskās atmiņas un nacionālās publiskās atmiņas rīcībpolitikas pētīšana, publiska analizēšana un priekšlikumu to attīstībai sniegšana, kā arī - atbilstoši Latvijas Satversmes ievadam - sabiedrības intereses par Latvijas nacionālo publisko atmiņu, Latvijas valstiskumu, īpaši totalitāro okupācijas režīmu norišu piemiņu, veicināšana.

Darbam centra zinātniskajā padomē ievēlēti vēsturnieki Jānis Taurēns, Uldis Krēsliņš, Latvijas Universitātes doktorants Ojārs Stepens, Arturs Žvinklis, Latvijas Mākslas akadēmijas doktorante Agnija Ruhocka, Bonifācijs Daukšts, jurists Aldis Daugavvanags, jurists Linards Muciņš, reliģiju pētniece Solveiga Krūmiņa-Koņkova un virkne citu zinātnieku.

Publiskās atmiņas centra vadītājs, tāpat kā komisijas vadītājs, ir Kārlis Kangeris, par padomes priekšsēdētāja vietnieku politikas zinātnē ievēlēja Ivaru Ijabu un par padomes priekšsēdētāja vietnieci reliģiju zinātnē ievēlēja Solveigu Krūmiņu-Koņkovu.

Sākotnēji Publiskās atmiņas centru bija plānots veidot kā Latvijas Universitātes pastarpinātās pārvaldes iestādi, kas guva Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas atbalstu. Publiskās atmiņas centrs izveidots privāto tiesību juridiskās personas formā un šobrīd nepretendē uz valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu vai cita veida publisko finansējumu.

Top komentāri

Trollis JT
T
Vērtīga barotne (kormuška) uz daudziem gadiem... es arī tādu varētu gribēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas