Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vecrīgas vēlēšanu iecirkņos sagaidīti arī jaunieši, kuri vēlēšanās piedalās pirmo reizi

Sestdien, Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienā, Vecrīgā izvietotajos vēlēšanu iecirkņos nobalsojuši vien daži cilvēki - kāda iecirkņa vadītāja priecājas, ka sagaidīti jaunieši, kuri vēlēšanās piedalījušies pirmo reizi, aģentūra LETA uzzināja iecirkņos.

Rīgas 3.Valsts ģimnāzijā esošā iecirkņa komisijas vadītāja Gita Grīnberga Gulbe atklāja, ka sestdienas rītā iecirknī bijuši daži vēlētāji, taču arī kopumā iecirknī reģistrēts neliels vēlētāju skaits. Ievērojama daļa no vēlētājiem ir ārzemnieki.

Grīnberga Gulbe priecājas, ka piektdienas vakarā atkal bijis iespējams nobalsot ārpus reģistrētā iecirkņa, jo bija jūtams cilvēku pieplūdums, atkārtoti nākuši tie, kuri iepriekš nav spējuši nobalsot. Daudz bijis arī jauniešu, kas savu izvēli pauduši pirmo reizi.

"Tad mēs jutām, ka esam vajadzīgi," pauda iecirkņa komisijas priekšsēdētāja, piebilstot, ka ceturtdien nestrādājušas datu apmaiņas sistēmas dēļ novēlēt nav varējuši 177 cilvēki.

Arī Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā līdz plkst.8 nobalsojuši vien četri vēlētāji. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Maira Abricka stāstīja, ka lielākais pieplūdums bijis pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā, kad cilvēki pie iecirkņa drūzmējušies vēl pirms tā darba laika.

Savukārt ceturtdien, kad fiksētas problēmas ar datu apmaiņas sistēmu, bijuši vēlētāji, kas uz iecirkni nākuši vairākkārt, jo cerējuši, ka sistēma atsāks strādāt. Iecirkņa darbiniekiem nācies būt pacietīgiem, uzklausot vēlētāju pārmetumus par tehniskajām problēmām.

Jau vēstīts, ka kopumā plkst.7 savas durvis Latvijā vēruši 954 iecirkņi, kuri strādās līdz plkst.20.

Latvijas iedzīvotāji savu balsi var atdot arī 44 iecirkņos ārvalstīs

Iedzīvotāji var balsot tikai iecirknī, kurā ir reģistrēti.

Noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni, ja nav saņemta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sūtītā vēstule, var e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana", kas pieejams " pa tālruni 67049999, kas sestdien strādās vēlēšanu iecirkņu darba laikā no plkst.7 līdz 20 un arī vēlāk.

Nobalsošanu savā dzīvesvietā veselības stāvokļa dēļ var pieteikt no plkst.7 līdz plkst.12, ja vēlētājs atrodas sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā. Pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā var arī pēc plkst.12, taču jāņem vērā, ka šajā gadījumā vēlēšanu komisija izbrauks pie vēlētāja, ja varēs paspēt ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz balsošanas beigām, plkst.20. Iesniegumu iecirknī var nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona.

Lai pieteiktu balsošanu dzīvesvietā jāuzraksta iesniegums, kurā jānorāda vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods. Tāpat jānorāda adrese, kur jāierodas vēlēšanu komisijai, ēkas ārdurvju kods, ja tāds ir, un kontakttālrunis. Iesniegums jānogādā iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts.

Piedalīties vēlēšanās drīkst balsstiesīgie Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri reģistrējušies vēlēšanām Latvijā. Lai piedalītos vēlēšanās, jābūt vismaz 18 gadus vecam. Balsojot jāuzrāda pase vai personas apliecība jeb eID.

No Latvijas EP tiks ievēlēti astoņi deputāti. Vēlēšanām pieteikti 16 saraksti, no kuriem kandidē 246 pretendenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas