Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Veselības inspekcija: Bieži vien solārijos tiek pārsniegts atļautais starojuma līmenis

Veselības inspekcijas (VI) pērn veiktajās 208 solāriju pakalpojumu sniedzēju plānveida kontrolēs visā valsts teritorijā 81% gadījumos tika konstatētas dažādas nepilnības. Vairākos gadījumos ultravioletā starojuma (UV) iekārtas radītais maksimālais starojuma līmenis pārsniedza pieļaujamo līmeni 0,3 vati/m2, kas ir pielīdzināms dabīgās saules starojuma stiprumam pusdienlaikā pie ekvatora un rada risku cilvēka veselībai, portālu Diena.lv informēja VI Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Vīksna.

No visiem pārbaudītajiem solāriju saloniem 167 gadījumos tika konstatēti dažādi pārkāpumi. Pakalpojumu sniedzēji bieži nevarēja uzrādīt rakstiskus apliecinājumus par UV iekārtu lampu maiņu un to nolietojuma pakāpi. Solārijos nebija nodrošināta informācija par UV starojuma ietekmi un sauļošanās kontrindikācijām, kā arī par ādas tipiem un ieteikumu, kā izvēlēties pareizu sauļošanās režīmu, sacīja D. Vīksna.

Bieži vien tika konstatēti gadījumi, kuros solārija personālam nebija atbilstošu teorētisko un praktisko zināšanu par ādas uzbūvi un fizioloģiju. Tāpat salonos nebija dezinfekcijas un tīrīšanas plānu vai arī tajos bija nepilnības.

VI atgādina, ka no 2011.gada 1.janvāra solāriju iekārtas rādītais maksimālais efektīvais UV starojuma līmenis nedrīkst pārsniegt 0,3 W/m2, kas jau ir stiprs starojums, jo ir pielīdzināms dabīgās saules starojuma stiprumam pusdienlaikā pie ekvatora. Lielāks starojuma līmenis par 0,3 W/m2 rada risku cilvēka veselībai.

Jāatceras, ka solāriju iekārtas radītais maksimālais efektīvais starojums ir atkarīgs no lampām, ar kurām ir aprīkots solārijs. Tāpēc pakalpojuma sniegšanas vietā patērētājiem pēc pieprasījuma jābūt pieejamiem datiem par iekārtu lampu maiņu un to nolietojuma pakāpi, dokumentālam apliecinājumam par iekārtas maksimālais efektīvo UV starojuma līmeni, norādīja D. Vīksna.

Tāpat viņa uzsvēra, ka pārmērīgs saņemtais UV starojuma daudzums ir viens no galvenajiem melanomu provocējošiem faktoriem. 2011.gadā Latvijā šī ādas vēža forma atklāta 191 cilvēkiem, bet no tās miruši 68 cilvēki.

VI kontrolēs netika iegūti pierādījumi par kosmētiskā iedeguma pakalpojuma sniegšanu patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem. Inspekcija nav saņēmusi iesniegumus par kosmētiskā iedeguma pakalpojumu saņemšanas nosacījumu neievērošanu.

Kontroļu rezultāti arī liecina, ka dokumentālo uzskaiti par pakalpojumu sniegšanu patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem, veic tikai daļa solārija pakalpojumu sniedzēji. Šis fakts saistīts ar to, ka noteikumos par kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas un nekaitīguma prasībām un šo prasību uzraudzības kārtību nav atrunāts, ka kosmētiskā iedeguma pakalpojumu sniegšanas vietā jābūt rakstiski vai elektroniski dokumentētai uzskaitei par pakalpojumu sniegšanu patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem.

Veselības inspekcija vēlreiz atgādina iedzīvotājiem, ka personas, kas vēl nav sasniegušas 18 gadu vecumu, solārija pakalpojumu var saņemt vienīgi uzrādot ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu. Solārija personālam ir tiesības pieprasīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par patērētāja vecumu.

Bērnu un jauniešu āda ir jutīgāka pret UV starojumu ietekmi nekā pieaugušajiem un līdz 18 gadu vecumam saņemtais UV starojuma līmenis palielina risku saslimt ar ādas ļaundabīgajiem audzējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas