Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vieni saņem, citi tikai cer

Skolotāji šobrīd ir saņēmuši skaidru signālu no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), ka viņu atalgojums no 1. septembra palielināsies. Tikmēr augstskolu akadēmiskajam personālam un bērnudārzu audzinātājiem atliek paļauties uz to, ka izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (Vienotība) izdosies pārliecināt, pirmkārt, valdību par papildu finansējumu, otrkārt, pašvaldības par sistēmas maiņu.

Patlaban rezultātu paredzēt ir grūti.Vēl gatavojot streika prasības, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzstāja uz to, ka atalgojums jāpalielina ne tikai pedagogiem, bet arī augstskolu akadēmiskajam personālam. Tam piekrīt arī Šadurskis, piebilstot, ka to uzreiz gan izdarīt nevarēs. Ja atradīsies finansējums, atalgojums varētu pieaugt no nākamā gada septembra. Šobrīd ministrija plāno veikt grozījumus attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, nosakot zemāko mēneša darba likmi. Piemēram, ja šobrīd asistentam tie ir 480,93 eiro, plānots to palielināt līdz 625 eiro, lektoram - no 601,87 līdz 785 eiro, bet, piemēram, profesoram - no 1175,29 uz 1530 eiro. Nākamais uzdevums ir šim mērķim atrast naudu. Attiecīgi koledžām nepieciešami 1,9 miljoni eiro, bet augstskolām - 8,7. Šadurskis te cer uz valdības kopējo atbalstu, bet pieļauj, ka kaut ko var izdarīt arī ar "pašas ministrijas pieticīgajiem resursiem". Ministrs runā par iekšējām rezervēm un veidiem, kā var ietaupīt, atsakoties no tai neraksturīgām funkcijām. Turklāt arī zinātnes pieaugums atkarīgs no tā, vai izdosies atrast papildu finansējumu. Te ministrs esot vienās pozīcijās ar arodbiedrību.Šadurskis sola ietaupījumu meklēt iekšienē. Cerība ir, piemēram, 1,5 miljonus ietaupīt, pārkreditējot sporta būvēm saņemtos kredītus. Atsevišķiem kredītiem procentu likme sasniedz pat 5%, kas nav adekvāti. To gan varēs sākt darīt tikai no nākamā gada. Tāpat ministrijai ir "viena otra dīvaina funkcija, kas ir palikusi no boļševiku laikiem". Ministrs nevēlējās atklāt, kas šīs funkcijas ir, bet ietaupījums tur varētu būt pat četri miljoni eiro. Skaidrs gan ir tas, ka zinātnei "astronomiskas summas tās noteikti nebūs", saka Šadurskis. Tikmēr augstskolām atliek cerēt, ka valdība šo uzskatīs par prioritāti. Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 27.aprīļa, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas