Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Viens hektārs meža zemes Latvijā pelna tikpat, cik Zviedrijā, - 300 latus

No pareizi apsaimniekota viena meža hektāra Latvijā iegūstami 300 latus lieli ienākumi, kas ir ļoti labs rādītājs un atbilst arī Zviedrijas līmenim, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Zviedrijas mežsaimniecības kompānijas "BergvikSkog AB" meitasuzņēmuma SIA "BergvikSkog" valdes loceklis un izpilddirektors Larss Georgs Hedlunds.

"Latvijā ir trīs miljoni hektāru meža zemes, koksnes produktu eksports pārsniedz vienu miljardu latu gadā, tātad eksporta ienākums no viena hektāra gadā ir apmēram 300 latu. Tas ir ļoti labs rādītājs, tikpat daudz mežs "pelna" arī Zviedrijā. Tiesa, meža īpašniekam labākajā gadījumā ienākumi no viena hektāra ir apmēram 80 lati gadā, pārējie 220 lati pienākas pievienotās vērtības radītājiem - pārstrādātājiem, kā arī transportam un tirgotājiem. Protams, ienākumi atkarīgi arī no tā, kāda ir meža struktūra un apsaimniekošanas kvalitāte," sacīja uzņēmējs.

Viņš arī norādīja, ka "Bergvik Skog" strādā pēc ilgtermiņa apsaimniekošanas principiem, esošajās platībās stādot jaunus mežus un cirsmas pārdodot izsolēs

"Iegādājamies galvenokārt jau izcirstus mežus un izcirtumus, tur nepieciešams papildieguldījums. Pagājušajā gadā apmežojām ap 3000 hektārus. Tātad tas nozīmē papildu ieguldījumus, kuri ir tikpat lieli, cik zemes iegādē - ap 600 latiem uz vienu hektāru. Katru mēnesī rīkojam cirsmu izsoles, kur var piedalīties jebkurš interesents. Katrā izsolē piedalās apmēram desmit pretendenti. Cirsmas tiek pārdotas tiem, kas maksā vairāk, neatkarīgi no tā, vai pircējs nāk no Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas vai Somijas. Realitātē pircēji ir Latvijas firmas, nedaudz - skandināvi," atzina Hedlunds.

Savukārt, jautāts par izsoles cenu, viņš sacīja, ka tā vidēji ir 20 lati par vienu kubikmetru,

"No viena meža hektāra var iegūt 250 kubikmetru koksnes. Mūsu cena ir apmēram 20 lati par vienu kubikmetru, tātad izsoles cena ir 5000 lati. Gadā pārdodam apmēram 150 000 kubikmetru koksnes. Tas ir mūsu ilgtermiņa bizness - nopirkt zemi par 600 latiem, ieguldīt vēl 600 latus tās atjaunošanā un cirsmu pārdot par 5000 latiem. No saņemtajiem 5000 latiem 500 latus ieguldām atjaunotnē, un sākas nākamais cikls. Tas ir ilgtermiņa bizness ar niecīgu peļņu. Tomēr apdrošināšanas kompānijām un pensiju fondiem ļoti patīk šāda prognozējama un droša peļņa," rezumēja uzņēmējs.

SIA "BergvikSkog" dibināta 2008.gadā ar pamatkapitālu 66,114 miljoni latu. Uzņēmuma apgrozījums 2011.gadā bija 457 789 lati, savukārt zaudējumi 20 985 lati, kas ir 55% samazinājums salīdzinājumā ar 47 139 latu zaudējumiem 2010.gadā. 2012.gada apgrozījuma un peļņas prognoze ir attiecīgi divi miljoni un 700 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas