Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Caurlūkojot likumu, novērš Valsts prezidenta konstatētās pretrunas

Zemes iegādē jāzina valoda

Pieņemot Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa otrreizējai caurlūkošanai nodotos grozījumus likumā Par zemes privatizāciju lauku apvidos, Saeima ir novērsusi pretrunas lauksaimniecības zemes iegādes nosacījumos, žurnālistiem ceturtdien atzina Valsts prezidenta juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme. Taču viņa arī norādīja, ka Zemkopības ministrijai būs jāpamato Eiropas Komisijai likumā atbalstītā prasība personām, kas iegādājas lauksaimniecības zemi, zināt valsts valodu, jo nav noteikts, ka zemes īpašniekam pašam ir jāapstrādā zeme.

Nododot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā Par zemes privatizāciju lauku apvidos, Valsts prezidents R. Vējonis norādīja uz vairākām pretrunām likumā, kas varētu sarežģīt zemnieku iespējas iegūt īpašumā jaunas lauksaimniecības zemes. Likumā bija arī noteikta prasība fiziskām un juridiskām personām, kas iegādājas zemi, zināt latviešu valodu A līmenī, kas ir zemākā pakāpe. Šī norma bija pretrunā ar citu nosacījumu, kas paredzēja nepieciešamību valsts valodā pašvaldības komisijā spēt prezentēt plānu, kā zeme tiks izmantota lauksaimnieciskajā ražošanā, kā arī atbildēt uz komisijas jautājumiem. Lai to izdarītu, būtu vajadzīgas labākas latviešu valodas zināšanas.

Saeima ceturtdien grozīja likumu un noteica, ka ārzemnieki varēs iegādāties zemi, ja viņu valsts valodas zināšanas būs atbilstošas vismaz B līmeņa otrajai pakāpei. Tieši šī norma izraisīja lielākās debates, jo koalīcijā esošā Vienotība bija pret to. Ar 45 balsīm ierosinājums tika pieņemts, pateicoties daļējam Latvijas Reģionu apvienības un partijas No sirds Latvijai atbalstam.

Vienotības frakcijas priekšsēža vietnieks Edvards Smiltēns savulaik piedalījās arī šā likuma grozījumu sagatavošanā tad, kad beidzās pārejas periods, līdz kuram ārzemniekiem bija noteikti zemes iegādes ierobežojumi. Smiltēns sēdē norādīja, ka valsts valodas prasību noteikšana ir butaforiska norma, jo juridiskie biroji zinot veidus, kā šos nosacījumus apiet. Piemēram, nodibina SIA Ozoli un zīles, kas nopērk līdz 2000 hektāriem zemes, bet savas kapitāldaļas pārdod kādam ārvalstu fondam. Viņš atgādināja, ka simtiem hektāru zemes jau tā esot izpārdoti.

Atkārtoti skatot likumu, deputāti veica vairākas izmaiņas, lai vietējiem ražotājiem atvieglotu zemes izmantošanu lauksaimniecībā. Tika grozīta arī kārtība, kā jāprezentē zemes izmantošanas plāns. To pašvaldības komisija varēs prasīt tikai nepieciešamības gadījumā, nevis visos darījumos. Ir mainīti nosacījumi par pirmpirkuma tiesību izmantošanu – tās īpašuma pārdošanas gadījumā būs zemes nomniekam un Latvijas Zemes fonda pārvaldītājam. Izmaiņas likumā stāsies spēkā šā gada 1. jūlijā.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 19. maija, avīzē Diena!

Top komentāri

Ēdelweiss
Ē
Jāzin latviešu - valstiskās pornogrāfijas valoda , jāprot tūdaliņ-tāgadiņ , jāprot nogaudot dievlūdzēju psalms pa dieva svētību latvijai , jāprot plivināt sarkanbaltsarkanā lupata....un variet zagt cik vien sirds kāro....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas