Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zinātnieki: Līdz šim Latvijā atklātas 247 dažādas jaunā koronavīrusa mutācijas

Līdz šim Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieki Latvijā ir atklājuši 247 dažādas SARS-CoV-2 mutācijas, tomēr vienlaikus noskaidrots, ka vīrusa mainība ir lēna - jauna mutācija rodas vidēji reizi divās nedēļās, aģentūru LETA informēja centrā.

Lai noskaidrotu Latvijā sastopamo vīrusu mutācijas, iegūtās SARS-CoV-2 genoma secības tiek salīdzinātas ar Uhaņas vīrusa genoma secībām, kas ļauj izvērtēt vīrusa mainību kopš uzliesmojuma sākuma 2019.gada decembrī. Pētnieki secinājuši, ka gada laikā mutāciju skaits vairumā gadījumu būs neliels - aptuveni no 22 līdz 23 reizēm.

SARS-CoV-2 genoma analīzes rezultāti atklāj, ka Latvijā cirkulējošie vīrusi ir radniecīgi citur Eiropā identificētajiem vīrusu paveidiem. Filoģenētiskās analīzes rezultāti savukārt norāda, ka vīruss Latvijā ir vairākkārtīgi ieceļojis no dažādiem kontinentiem, un pagaidām nav pierādījumu par plašu infekcijas izplatību Latvijas iekšienē.

Pašreizējie dati apstiprina, ka visi jaunatklātie gadījumi ir importēti no ārvalstīm, kas liecina par pozitīvu Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumu efektivitāti Latvijā.

Līdz šim vēl pasaulē nav veikts pietiekami daudz pētījumu, kas raksturotu dažādu mutāciju ietekmi uz vīrusa agresivitāti vai bīstamību, taču šobrīd pasaulē tiek uzskatīts, ka kāda konkrēta mutācija ir saistīta ar palielinātu infekciozitāti. Šis vīrusa paveids ir strauji izplatījies visos kontinentos kopš tā parādīšanās janvāra beigās un mutācija atrasta gandrīz 80% vīrusa izolātu jeb materiālu visā pasaulē.

Patlaban iegūtie dati liecina, ka arī Latvijā konkrētā vīrusa mutācija varētu būt sastopama vismaz 95% infekcijas gadījumu. Ņemot vērā, ka vīrusa genoma analīze ļauj izsekot infekcijas izplatības ceļiem, par filoģenētiskās analīzes rezultātiem tiek regulāri informēti Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji, kas tālāk šo informāciju izmanto epidemioloģiskās uzraudzības veikšanā.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieki sadarbībā ar SPKC, E. Gulbja laboratoriju, Centrālo laboratoriju un Latvijas Infektoloģijas centru kopš aprīļa veic SARS-CoV-2 vīrusa genoma izpēti, iegūstot nozīmīgu informāciju par vīrusa dažādību un mainību Latvijā.

Ar Izglītības un zinātnes ministrijas un Eiropas Savienības struktūrfondu finansiālu atbalstu šobrīd ir izpētītas 133 Latvijā cirkulējošā SARS-CoV-2 vīrusa pilna genoma secības, kas reprezentē 9,2% no visiem infekcijas gadījumiem Latvijā.

Pēc šī rādītāja Latvija ir vienā no pirmajām vietām pasaulē vīrusa izpētē. Iegūtā informācija par vīrusu savstarpējo līdzību genoma līmenī tiek izmantota Covid-19 infekcijas gadījumu epidemioloģiskajā izmeklēšanā SPKC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas