Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ziņojumu par ofšoru ierobežošanu neizskatītu noliek plauktā

Aizvadītā gada pavasarī politiķi visai skaļi mēģināja pieteica vēlmi ierobežot ārzonu jeb tā saukto ofšoru darbību Latvijā. Tomēr pēc izmaiņām Komerclikumā, kas ārzonu kompānijām liek pieteikt patiesā labuma tiesībsargājošo iestāžu zināšanai, citas ieceres atliktas uz nezināmu nākotni, šovakar ziņo Latvijas televīzijas raidījums De facto.

Pērn politiķi priekšvēlēšanu karstumā deva solījumus turpināt sakārtot Latvijas likumu regulējumu attiecībā uz ofšoriem - patieso labuma guvēju atklāšanu publiskajos iepirkumos, lai vieni un tie paši cilvēki nebūtu gan iepirkumu rīkotāji, gan faktiskie pasūtījumu piegādātāji. Kā motivācija minēta arī rūpes par interešu konflikta novēršanu.

2011.gada jūnijā Ministru kabinets uzdeva analizēt nodokļu piemērošanu attiecībā uz ārzonu darījumiem, kā arī ierobežot ofšoru uzņēmumu iespējas piedalīties valsts iepirkumos. Ierēdņi jautājumu izpētīja un secinājumus iesniedza Valsts kancelejai septembra beigās. Bet ne iepriekšējā, ne jaunā Valda Dombrovska valdība šo dokumentu dienaskārtībā aizvien nav iekļāvusi.

Analizējot iepirkumus pusotra gada periodā, secināts, ka ārvalstu piegādātāji uzvarējuši 234 iepirkumos, jeb nepilnos desmit procentos no kopējā skaita. Un lielākā daļa no šiem uzņēmumiem ir reģistrēti Eiropas Savienības dalībvalstīs.  Pētītajā laikā gan neviens iepirkuma līgums ar beznodokļu vai zemu nodokļu valstīs reģistrētiem uzņēmumiem nav noslēgts. Tiesa gan, ja, piemēram, Igaunijā reģistrēta uzņēmuma vienīgie īpašnieki pastarpināti slēpjas kaut kur ofšoros, statistikā šis tomēr visticamāk parādīsies kā Igaunijas uzņēmums.

Turklāt kā arguments pret izmaiņām iepirkumu likumā ir arī fakts, ka lielajos iepirkumos liedzot piedalīties ārzonas kompānijām nozīmētu arī nonākt pretrunā ar Eiropas Savienības tiesību normām. Jāņem vērā arī tas, ka pat pēc tā sauktā ofšoru atvēršanas likuma pieņemšanas, neviena valsts institūcija ziņas par ārzonu uzņēmumiem neapkopo. Tas savukārt nozīmētu, ka pirmkārt ziņas par uzņēmumiem būtu jāiegūst no viņiem pašiem, bet iespēja tās pārbaudīt – visai ierobežotas.

Līdz ar to secinājums vienkāršs – vismaz caur Publisko iepirkumu ofšoru problēmu neatrisināt.  Vai un ko darīt tālāk, pusgada laikā tā arī nav pagūts izlemt. Vai arī neviens nav vēlējies pie šī jautājuma atgriezties. Atliek vien secināt, ka ierēdņi ieguldījuši darbu un sagatavojuši prasīto dokumentu, un politiķi to nolikuši plauktā, bet varbūt pat nav izlasījuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas