Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Znotiņa: Biedē tendence par ziņojumu skaita mazināšanos nefinanšu sektorā

Ir ļoti biedējoša tendence, ka šobrīd samazinās ziņojumu skaits Kontroles dienestam no nefinanšu sektora. Tas šobrīd ir vājais ķēdes posms, kur vēl nepieciešams liels izglītošanas darbs, ceturtdien Latvijas radio raidījumā Krustpunktā norādīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa. Raidījumā notika diskusija par svarīgākajiem organizācijas Moneyval norādīto trūkumu izpildes darbiem.

Dienesta vadītāja atzina, ka sākta laba sadarbība ar vairākiem nefinanšu sektora nozares dalībniekiem, piemēram, advokātiem, tomēr ir arī tādi, kas cenšas izmantot situāciju, lai vēl vairāk noņemtu no sevis atbildību.

Pēc Znotiņas teiktā, regulāri jārada situācija, lai nefinanšu sektors saprastu, ka viņus kāds vēro. Jābūt adekvātiem sodiem, kas motivē iesniegt ziņojumus un motivē izvairīties no aizdomīgas naudas vai kriminālām darbībām savā biznesā. Tāpat jāturpina izglītošanas darbs, lai dažādu nozaru pārstāvji apzinātos savus pienākumus, izveidotu iekšējās kontroles sistēmas, raidījumā atzina Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Kļaviņa. Jau tagad Valsts ieņēmumu dienestā izveidota atsevišķa pārvalde, kas nodarbojas ar uzraudzību, apmācību, pārbaudēm, un jau tagad ir redzams progress arī šajā jautājumā.

Pēc Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Pētera Putniņa teiktā, ir arī svarīgi neiebraukt otrā grāvī, kas apgrūtinātu reālu un godīgu biznesu un cilvēkus individuāli, piemēram, nepamatoti viņiem slēdzot kontus bankās.

Putniņš norādīja, ka jau šobrīd darbības, kas šajā jomā veiktas pēdējā gada laikā, atstājušas ietekmi bankās un "banku darbinieku psihē", un norādīja uz gadījumu, kad banka pieprasījusi informāciju par to, kā 1992. gadā uzņēmums sadalījis peļņu.

"Tas ir absolūts pārspīlējums.. nedrīkstam padarīt procesu par neiespējamu un nostādīt sevi smieklīgā stāvoklī," uzsvēra FKTK vadītājs.

Top komentāri

VVZ
V
Ak nestučī, kā gribētos!? Bet vai Znotiņa saprot, ka šie "kontroles dienesti" darbojas ne jau latviešu tautas interesēs, bet ir ASV finanšu sistēmas instruments un nodokļu terora neatņemama sastāvdaļa, kura bez tiesas sprieduma var norakt jebkuru? Šeit nevainības prezumpcija diez ko nedarbojas.
Gregs Millers
G
Nedomāju gan, ka Znotiņas pūles ASV baņķieru labā būtu jāatbalsta. ABLV bankas norakšana bija tīra Citadeles konkurenta norakšana. Tādas darbības godīgi cilvēki neatbalstīs. Tāpat izteikti tendenciozais Moneyval ziņojums lobē mūsu Austrumvalstu konkurentus. Nav mums pārliecīga banku noziedzība. Lai Znotiņa iet ieskrieties!
Gena
G
Pareizi, visi jāņem ciet un jākļūst par policejisku valsti. Visiem jāziņo, visiem, lai matainajai Ilzei prieks
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas