Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Zvārdes zeme maksā amatu

Pirms gada pieņemtais valdības lēmums uzticēt akciju sabiedrībai Latvijas valsts meži atpirkt zemes īpašumus no Zvārdes iedzīvotājiem, ko Aizsardzības ministrija pamatoja ar sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanos šajā teritorijā, bija viens no iemesliem, kas mazināja aizsardzības ministra Arta Pabrika (Vienotība) izredzes veidot nākamo valdību. Valsts prezidenta kanceleja bija saņēmusi Saldus novada satraukto iedzīvotāju, kā arī biedrības Vienoti Zvārdei vēstules, kurās izskan bažas par šīs teritorijas neskaidro turpmāko likteni.

Aizsardzības ministrijas nesaprašanās ar Zvārdes iedzīvotājiem Valsts prezidentam Andrim Bērziņam lika šaubīties par aizsardzības ministra Pabrika spēju vadīt valdību tik sarežģītā laikā. Nākamajā gadā būs ne tikai Saeimas, bet arī Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kad koalīcijas darba organizēšanai būs vajadzīgas īpašas prasmes, lai varētu runāt par rīcībspējīgu un stabilu valdību.

Saldus novada Zvārdes pagastā atradās padomju armijas militārais poligons. Pirms 20 gadiem aviācijas poligonu likvidēja un zemi atdeva tās likumīgajiem īpašniekiem, no kuriem daļa tajā sāka saimniecisko darbību. Tā saistījās ar risku, jo teritorija slēpa sprādzienbīstamus priekšmetus. Zemes īpašnieki, no kuriem daži ir lielu ražotņu vadītāji un piepirkuši klāt papildu platības, uzskata, ka no nesprāgušas munīcijas vairs nevajadzētu baidīties, šajos gados ir notikusi teritorijas atmīnēšana un negadījumi nav bijuši. Aizsardzības ministrija turpretī norādīja, ka šī zeme joprojām var slēpt šāviņus, tāpēc vajadzētu ierobežot saimniecisko darbību un zemi atpirkt citiem mērķiem, piemēram, starptautiskā militārā mācību poligona izveidei, kurā varētu apmācīt arī sapierus. Zvārdes pagasta pārvaldes vadītājs Imants Džulis Dienai sacīja, ka 20 gadu laikā šī teritorija "ir kļuvusi daudz tīrāka, bet iedzīvotāji tagad ir iebaidīti, vai nenotiks zemes piespiedu atsavināšana".

Protestus izraisa neziņa, kādam nolūkam zeme tiek atpirkta un ko tajā plānots ierīkot, kā arī iesāktā saimnieciskā darbība, kuru grūti pārcelt uz citu teritoriju - jo īpaši ražotājiem, kuriem ir 1000 un vairāk hektāru zemes. Viņi savu darbību ir plānojuši ilgtermiņā un ieguldījuši līdzekļus uzņēmumu un saimniecību izveidē, skaidroja pagasta pārstāvis. Galvenokārt tās ir mežu zemes, un tagad vērojama pastiprināta mežu izciršana pirms iespējamās pārdošanas. Zvārdē līdz šim varētu būt pārdoti ap 580 hektāru zemes, lēš Džulis.

Zvārdes pagasta pārvaldes priekšsēdis uzskata, ka problēmas radījusi Aizsardzības ministrijas neveiksmīgā komunikācija ar cilvēkiem, jo sākotnēji ar viņiem runāja nevis Pabriks, bet gan ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis un ierēdņi. Neprasmīgo komunikāciju Dienai uzsvēra arī Saldus novada priekšsēdētāja Indra Rassa (Reģiona alianse).

Visu Ināras Egles rakstu lasiet piektdienas, 13.decembra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas