Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ZZS politiķis: Nepieņemami, ka nav sagatavoti atbalsta instrumenti rēķinu pieaugumam par elektrības sadali

Kopš rudens bijis zināms, ka pieaugs rēķini par elektroenerģijas sadali, tāpēc ir nepieņemami, ka līdz šim valsts nav sagatavojusi atbalsta instrumentus iedzīvotāju un uzņēmumu rēķina pieaugumam, aģentūrai LETA pauda ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Politiķis akcentēja, ka tagad tas ir jāatrisina, no valsts budžeta piešķirot atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmumiem, tajā skaitā, lauksaimniekiem, no kuriem jau saņemta informācija par paaugstināto maksu.

Lielāku rēķinu iedzīvotājiem dēļ AS "Sadales tīkli", AS "Latvenergo" gūšot "astronomisku peļņu", bet tam nebūs saistība šo kapitālsabiedrību darba efektivitāti vai kādiem citiem uzlabojumiem, atzīmēja Valainis.

Tāpēc politiķis uzskata, ka tas ir jautājums arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) kā atbildīgajam regulatoram, vai ir izvērtētas, cik atbilstošas ir visas "Sadales tīkli" izdevumu pozīcijas.

Valainim ir jautājums regulatora pārstāvjiem, vai tiešām tarifi pamatoti noteikti, ja joprojām redzam "šikus" autoparkus un ja varam sagaidīt, ka attiecīgās kapitālsabiedrības joprojām gūšot "milzīgu peļņu". Pēc tam šo uzņēmu vadība "dižosies", cik labi, veiksmīgi viņi strādā, lai gan nauda ienāks no iedzīvotājiem uzliktajiem papildu maksājumiem, atzīmēja opozīcijas politiķis.

Savukārt tas, ka valsts atbildīgās amatpersonas nav laikus sagatavojušas valsts finansētu atbalsta mehānismu iedzīvotājiem, vērtējams kā "totāla neizdarība", kritisks ir Valainis.

Kā ziņots, no 1.jūlija stājušies spēkā SPRK apstiprinātie elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" un pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums un vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, SPRK aicina izmantot "Sadales tīkla" tarifu kalkulatoru.

SPRK aicina vienlaikus izvērtēt elektroenerģijas lietošanas paradumus un pieslēguma efektivitāti, atsakoties no nelietderīgi izmantotās pieslēguma jaudas, tādējādi samazinot ikmēneša jaudas uzturēšanas izmaksas. To var noskaidrot ar "Sadales tīkla" Slodzes aprēķina kalkulatoru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas