Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Neesot pamata Lembergu atcelt no mēra amata

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) patlaban neesot juridiska pamata atcelt no Ventspils domes priekšsēdētāja amata aizdomās par kukuļņemšanu un naudas atmazgāšanu apsūdzēto un apcietināto Aivaru Lembergu. Ģenerālprokuratūra arī neredzot vajadzību pastiprināt A.Lembergam noteikto drošības līdzekli ar noteiktas nodarbošanās aizliegumu.

Savukārt dome, kuru pašlaik vada priekšsēdētāja pirmais vietnieks, A.Lemberga partijas biedrs Jānis Vītoliņš, strādājot bez problēmām. Kā teikts RAPLM vēstulē Ventspils domei, izvērtējot iespējas likuma Par pašvaldībām 93.pantā paredzētās reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra tiesības par normatīvo aktu pārkāpumiem atstādināt no amata pašvaldības vadītāju, secināts, ka kriminālprocesa ietvaros būtu tiesiski neiespējami administratīvā kārtā izskatīt jautājumu par Ventspils mēra atstādināšanu. Rīkojums par priekšsēdētāja atstādināšanu ir administratīvs akts, tāpēc nebūtu juridiski iespējams izvērtēt tā tiesiskumu ierosinātas krimināllietas ietvaros, Dienai pamatoja ministrs Aigars Štokenbergs (TP). Ministrija lūgusi Ģenerālprokuratūru skaidrot iespējas piemērot minēto normatīvo aktu. Kā secināja Diena, ja ministrija atceltu A.Lembergu no domes priekšsēdētāja amata, viņa advokātiem būtu iespēja šo lēmumu apstrīdēt administratīvajā tiesā, kurai būtu tiesības pieprasīt no prokuratūras pierādījumus, kas pamato atcelšanu. Tas varētu apgrūtināt krimināllietas izmeklēšanu un vēlāku iztiesāšanu. Līdzīgu situāciju Diena jau aprakstīja, kad administratīvajā tiesā tika apstrīdēts Ģenerālprokuratūras tiesiskās palīdzības lūgums Šveicei A.Lemberga lietā. Pašvaldību likuma 65.pants paredz tiesības domes deputātiem ierosināt priekšsēdētāja atbrīvošanu, lemjot par to aizklātā balsojumā, ja to pieprasa vismaz trešdaļa deputātu. Ventspils domes vadītāja pienākumu izpildītājs J.Vītoliņš Dienai skaidro, ka dome gaidīšot, kāds lēmums tiks pieņemts A.Lemberga advokātu iesniegtajā sūdzībā par tiesas lēmumu viņu apcietināt, un atkarībā no tā lemšot par tālāko rīcību. "Nav jāapspriež jautājums par domes priekšsēdētāja atcelšanu, jo ir vietnieki, kuri pilda savus pienākumus," telefonsarunā uzsvēra J.Vītoliņš. A.Lembergs gan viņu nav minējis starp sev tīkamākajiem pēctečiem Ventspils mēra amatā. Kā vēstī LETA, pirms nedēļas kā "cienīgus un spējīgus" pretendentus šim postenim A.Lembergs nosaucis Saeimas deputātus Gunti Blumbergu, Gundaru Daudzi un domes priekšsēdētāja vietnieku Didzi Ošenieku. Pašvaldības deputāta A.Lemberga pilnvaras saskaņā ar likumu beigtos pirms termiņa tad, kad likumīgā spēkā būtu stājies viņu notiesājošs tiesas spriedums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits