Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Hārvija sekas: Applūdušajā ķimikāliju ražotnē atskanējuši sprādzieni

Netālu no Hjūstonas, Krosbijā, spēcīgo lietavu laikā traucēta ķimikāliju ražotnes Arkema dzesēšanas iekārtu elektroapgāde, kā rezultātā sāka uzsilt ķīmiskās vielas, kuras jāuzglabā atdzesētas noteiktā temperatūrā. Uzņēmuma pārstāvji atzinuši, ka pašreiz situāciju vairs nav iespējams glābt, savukārt aculiecinieki jau ziņojuši par pirmajām eksplozijām.

Arkema ražotnes darbību apturēja piektdien, pirms vētra vēl bija sasniegusi ASV sauszemi, taču negaidīti spēcīgās lietusgāzes (nokrišņu daudzums pārsniedza 100 centimetrus) izraisīja pamatīgus plūdus. Applūda arī rezerves elektroģeneratori, tāpēc dzesēšanas iekārtas pārtrauca darboties pilnībā.

Uzņēmums ražo organiskos peroksīdus, kurus izmanto plaša spektra preču izgatavošanā gan būvmateriālu, gan farmācijas un citās nozarēs. 

"Ja būs ugunsgrēks, tas būs eksplozīvs un ļoti spēcīgs. Ražotne ir applūdusi, nav elektrības, tāpēc mēs šobrīd neko nevaram darīt lietas labā," ziņu aģentūrai Reuters norādījis uzņēmuma izpilddirektors Ričards Rovs.

Sagaidāms, ka ugunsgrēks neizpletīsies ārpus ražotnes robežām, tomēr 2,4 kilometru rādiusā ap uzņēmuma teritoriju notikusi cilvēku evakuācija, tostarp tāpēc, ka ugunsgrēka gadījumā arī radušies dūmi būs cilvēka veselībai bīstami.

Kā ziņo CNN, desmit pilsētas šerifa palīgi ir ieelpojuši dūmus, kas radušies sprādziena rezultātā, taču šobrīd tiek uzskatīts, ka tie nav bijuši toksiski un likumsargiem briesmas nedraud. Tomēr dūmi varētu izraisīt kairinājumu plaušām un acīm. 

Uzņēmuma pārstāvji norādījuši, ka pastāv maza iespēja, ka ķimikālijas varētu nokļūt plūdu ūdeņos. 

Pēdējie darbinieki ražotnes teritoriju pameta otrdien. 

Aculiecinieki ziņojuši, ka dzirdējuši divus atsevišķus sprādzienus, bet pēc tam no ražotnes pacēlušies melni dūmi.

Jau ziņots, ka vētra Hārvijs, kas sasniedza ASV Teksasas štatu kā ceturtās kategorijas viesuļvētra, bet pēcāk spēkā nedaudz rimās un kļuva par tropisko vētru, sev līdzi nesusi nepieredzēti ilgstošas un spēcīgas lietavas, kā rezultātā zem ūdens ir ne tikai daudzas Teksasas mazpilsētas, bet arī ASV ceturtā lielākā pilsēta Hjūstona. Plūdu radītie zaudējumi jau tagad lēšami vairāk nekā 40 miljardu dolāru apmērā, bet sagaidāms, ka šī summa pieaugs. Tāpat ziņots, ka Hārvijs prasījis vismaz 30 cilvēku dzīvības.

(pievienota 6.rindkopa)

Top komentāri

Redziet!
R
Cilvēki evakuēti, jo dūmi toksiski. Dūmi toksiski nav tikai Rīgā, un tos cilvēki var elpot gluži kā vīraku vai mirres. Vismaz valsts atbildīgie dienesti par to ir stingri pārliecināti.
MM
M
Vai tad zinot par vētru iepriekš, nevarēja jau kaut kā reaģēt? Pārvest ķimikālijas, pacelt ģeneratorus... Dīvaini. Jācer, ka piesārņojums paliks viņu kontinentā.
TĀ stunda tuvojas.
T
Nebūs vajadzīgs karš, bet tieši šādas katastrofas būs lielo šausmu priekšvēstnesis. Kad Dievs teica, tad VISS radās, kad Dievs teiks, viss ATKAL bojā ies. Pirmā zīmē bija ūdens, otrā būs uguns.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits